narezane zrele smokve

Smokve – kraljice kasnog ljeta

Legenda kaže da su bile omiljeno Kleopatrino voće, Grci su ju povezivali s Demetrom, boginjom plodnosti i agrikulture, a Rimljani su ju posvećivali bogu Bakhu. Dakako, riječ je o smokvama, omiljenoj voćki koja vrhunac svoje zrelosti ima upravo krajem ljeta. Iako joj je sezona od lipnja do listopada, ona kasnoljetna najsočnija je. Smokva ima brojna gastronomska lica, a ni nutrijentima ne oskudijeva. Donosimo vam sve čari ove ljetne poslastice.

zelene smokve na stablu

Iz porodice dudova

Svoje porijeklo smokva vuče iz Male Azije, a izvori kažu da se uzgaja dulje i od pšenice. Iako se to ne bi reklo, pripada porodici dudova, dok stablo može doživjeti starost i do 70 godina. Po pitanju boje, dolaze u tri verzije – zeleno-žućkastoj, ljubičastoj i tamnoljubičastoj do crnoj, a postoji više od 800 vrsta smokava. Botanički gledano, one su obrnuti cvijet s laticama koje se razvijaju unutar ploda, a dozrijevanjem postaje plod koji konzumiramo.

 

Nutritivno kvalitetne

Po pitanju nutrijenata, izvor su vitamina i minerala. Tako sadrže kalcij, kalij, fosfor, bakar i magnezij, a od vitamina tu su vitamini A, skupine B, C i K. Također su izvrstan izvor fitonutrijenata poput beta karotena i polifenola te vlakana. Smokve su bogate i antioksidansima, a zanimljivo je da ih ima više u tamnijim sortama i to u kori pa je smokve poželjno ne guliti. Udio minerala visok je i u svježim i suhim smokvama, ali je udio kalcija veći u suhima pa se smatraju odličnim njegovim ne-mliječnim izvorom. 

Iako im je sadržaj energije sličan, suhe smokve imaju veću energetsku gustoću. To znači da će npr. 100 g suhih smokava osigurati veću količinu energije u odnosu na istu količinu svježih. Stoga su suhe smokve izvrstan odabir nakon fizičkih aktivnosti poput treninga. 

zrele i suhe smokve na dasci
narezani slatki smokvenjak

Gastronomsko šarenilo

S obzirom da su bogate šećerom, smokve su jako fini desert same po sebi. U prošlosti su se zbog toga često koristile kao zamjena za šećer, a taj trend polako se vraća i danas. Stoga ih usitnjene možete ubaciti u razne deserte. U Dalmaciji je osobito popularan tradicionalan Viški hib koji se radi od suhih smokvi, ali i ostali tipovi smokvenjaka. Svježe i suhe smokve odličan su dodatak kolačima, muffinima, tortama, kompotima, pekmezima i brojnim drugim slasticama. No smokve su genijalan spoj i s mesom. Tako se tradicionalno konzumiraju uz pršut i sir, a odlične su i zapečene. 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.