Copyright (c) 2017 Shebeko/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Shebeko/Shutterstock. No use without permission.

Rashladite se neodoljivim okusima

Led je prvo što nam pada na pamet kad Celziji prijeđu +30. Sladoled druga. Osim ovih klasika, evo nekoliko ideja koje će vas stvarno rashladiti.

Copyright (c) 2017 279photo Studio/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 279photo Studio/Shutterstock. No use without permission.

1.Ledeno voće za ukras i gušt

Osim svježeg, posebno rashlađujuće bit će voće zamrznuto u kockicama leda. U posudu za led ulijte vodu, a u svaki „pretinac“ stavite komad voća ili bobicu. Ostavite da se zamrznu i evo efektnog, lijepog i ukusnog osvježenja u vašim pićima ili za grickanje. To možete napraviti i s listićima mente i bosiljka, ali i cvjetićima koji će uljepšati svako ljetno piće…

2.Led ledena kava

Ledena kava ljeti je popularno piće. Odaberite kavu po vašem izboru – tursku, instant ili nešto između, dodajte šlag, čokoladni sirup i led pa izmiješajte u blenderu. Ali možete napraviti i ledene kocke od kave. Svježe skuhanu i ohlađenu kavu ulijte u posudu za led i stavite u zamrzivač. Kockice poslužite u mlijeku, vrućoj kavi ili shakeu.

Copyright (c) 2018 Irina Rostokina/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Irina Rostokina/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2017 Rimma Bondarenko/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Rimma Bondarenko/Shutterstock. No use without permission.

3.Sladoledno voće

Umjesto sladoleda zamrznite kriške nekog ljetnog voća u voćnom čaju – breskve u čaju od breskve, na primjer. Možete staviti štapić prije zamrzavanja pa imate pravi voćni slatki led ili koristite u limunadama, koktelima… Svakako stavite i listiće mente.

4.Crvene naranče

Džin, bijeli rum ili tekila dobro pašu s crvenom narančom, ali najčešće je u toj kombinaciji votka. U miješalici za koktele s ledom kombinirajte 28 ml votke s 28 ml soka od naranče. Idealno večernje osvježenje prekrasne boje je spremno.

Copyright (c) 2016 5PH/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 5PH/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2016 Catherine77/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 Catherine77/Shutterstock. No use without permission.

5.Voda s limunom i lavandom

Voda lako utažuje žeđ, a voda s okusom je i ukusna i zdrava jer voće i povrće kojim je oplemenjujemo ima puno dobrih strana. Predlažemo limun, mango, lubenicu, borovnice, maline, celer, krastavac, mrkvu, komorač. Začini ju možete i bosiljkom, korijandrom, anisom, timijanom, svježim đumbirom i lavandom. Sve što trebate je negazirana prirodna voda i svježe voće i povrće. Litru vode prelijte preko šake odabranih dodataka i ostavite barem sat vremena u hladnjaku. Voda može stajati dva do tri dana, ali jasno je da kombinacija limuna i lavande neće potrajati dugo u vašem domu. 

6.Smrznute loptice od lubenice

Lubenica je sama po sebi osvježavajuća, ali zamrznuta će postati pravi ljetni hit. Izdubite 35 do 40 kuglica lubenice, stavite ih na papirnate ručnike. U plitku zdjelu ulijte želatinu. Jednu po jednu kuglicu umačite u želatinu, izvadite i stavite na tanjur prekriven papirnatim ručnikom. Ponavljajte dok ne potrošite svu želatinu. Sve kuglice lubenice stavite u zamrzivač barem 2 sata. Ako ćete ih ponuditi kao snack, zabodite u kuglice čačkalice prije zamrzavanja. Pustite da odstoje nekoliko minuta na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

Copyright (c) 2014 Giancarlo Polacchini/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2014 Giancarlo Polacchini/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2017 YuliiaHolovchenko/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 YuliiaHolovchenko/Shutterstock. No use without permission.

7.Hladne juhe

Ljeti se jedu hladne juhe, a neovisno o odabiru namirnice, bit će osvježavajuće i neodoljive. Hladne juhe savršen su odabir za ljeto jer ne traže dugu pripremu, dodatno grijanje pred hladnjakom i što je najbolje – sezonske namirnice osigurat će idealnu inspiraciju. Možda je najpopularnija ona od rajčice, gazpacho. No svakako vrijedi istražiti i druge opcije. Primjerice, krastavac ili lubenica. Ohlađeni krastavci osigurat će potrebnu svježinu, a dodatak jogurta i začina sitost. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.