Prehrambeni grijači – namirnice koje će vas ugrijati

Slojevi odjeće i topli napitci nisu jedini izvor topline u hladnim danima. Ugrijati se možete i uz odabir pravih namirnica koje u sebi sadrže zagrijavajuće sastojke. Iako bi ove namirnice trebale biti sastavni dio prehrane u svako godišnje doba, u hladnijem periodu nam je potreban dodatan izvor topline koji će ova hrana itekako pružiti. Nutricionisti se slažu kako bismo zbog hladnoće trebali konzumirati kaloričniju i masniju hranu koja u našem organizmu stvara zalihe energije i omotač koji nas grije. No valja voditi računa da vaš odabir budu nezasićene masti koje, osim što će vas ugrijati, donose i brojne druge benefite.

Priprema

Uz odabir namirnica koje će vas ugrijati, važna je i njihova priprema. U hladnim danima preferirajte termički obrađene namirnice jer će vas one bolje ugrijati u odnosu na sirove. Dakle, neka vaše odabrane namirnice budu bogate ugljikohidratima i proteinima, ali i drugim spojevima koji će uspješno obaviti zadatak.

Mnoštvo izbora

Izbora namirnica koje će vas ugrijati je pregršt. Ono što bi se svakako trebalo naći na vašem tanjuru su orašasti plodovi, mahunarke, korjenasto povrće te luk i češnjak. Indijski oraščići, bademi, orasi, ali i ostali orašasti plodovi obiluju masnoćama, osobito onim nezasićenima. Zato će u formi međuobroka ili kao dodatak jelima biti izvrsni grijači.

Mahunarke poput raznih vrsta graha, graška, leće bogate su bjelančevinama i složenim ugljikohidratima koji su odličan izvor energije, ali i topline. Posebno će vas ugrijati kad ih kuhate u raznim varivima, ali možete ih pripremati i kao tople salate ili kao prilog uz meso.

Kuhano, prženo ili pak pečeno, korjenasto povrće također je savršen izbor namirnica. Mrkva, batat, celer ili korijen peršina osim što će vas zagrijati u trenu, osigurat će vam i brojne druge vrijedne nutrijente.

Ljuto i slatko

Ljute namirnice kao što su đumbir, čili, razne druge papričice, papar sadrže sastojke koji će vas sjajno ugrijati. Kapsaicin, piperin, gingerol koji se nalaze u ovim vrijednim namirnicama djeluju zagrijavajuće. Ljubitelji žešćih okusa to već odavno znaju, a sada je na redu da ih i vi otkrijete. Luk i češnjak također ulaze u skupinu namirnica grijača. Osim toga, bogati su snažnim antioksidansima koji izrazito povoljno djeluju na organizam, a u kombinaciji s đumbirom su još i bolji.

Za kraj, spoj koji je u hladno doba nezaobilazan. Med i limun neodoljiv su dio zimskih napitaka, ali su i sami po sebi zagrijavajući. Osim u čaju, isprobajte ih i u varijanti tople limunade i zaboravite na hladnoću.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.