pivo kao dodatak pecenom mesu

Pivo u kulinarstvu

Pivo je mnogima ukusno piće koje ispijaju nakon dugog radnog dana ili na opuštenoj zabavi vikendom, a malo njih zna da pivom mogu obogatiti okus kuhanih i pečenih jela. Stoga, ako niste dosad, probajte malo svog piva dodati u gulaš ili saft koji kuhate. Nećete pogriješiti! Od laganog lagera do IPA verzija, pivo ne samo da jelima daje poseban okus nego može omekšati meso, karamelizirati povrće i stvoriti bogat, robustan umak.

kuhar dodaje pivo kao sastojak pecenci

Savršeno raznovrsno

Pivo se proizvodi od gorkog hmelja i slada žitarica te to treba imati na umu prilikom uparivanja njegova okusa s okusom sastojaka u bilo kojem jelu. Gorka piva sjajno će se spajati s, na primjer, sirom, a slađa, tamna piva mogu poboljšati i produbiti okus mesnih jela i deserta. U procesu dobivanja piva, nakon postupka karbonizacije u njemu nastaju mjehurići, tj. pivo postaje pjenasto pa će kolačima, kruhu, keksima, palačinkama i drugim poslasticama podariti dodatnu snagu i nježan okus na nepcu kušača.

Koje pivo odabrati?

IPA (India Pale Ale) piva poznata su po svom gorkom okusu jer se kuhaju od širokog spektra hmelja. Mogu biti izvrsni dodak prženoj hrani, morskim plodovima, sastojak u marinadama za piletinu ili svinjetinu te jelima od sira jer će gorčina piva uravnotežiti intenzitet i raskoš okusa. 
 

Stout piva su tamnija i intenzivnijeg okusa pa će se sjajno spojiti s gulašom od divljači, oplemenit će okus janjetine i poslužiti za glaziranje i podlijevanje pečenke s hrskavom koricom.

Lager piva su vrlo lagana i nemaju intenzivan okus, ali su vrlo pjenasta. Zahvaljujući tim svojstvima, mogu se koristiti u pripravi pivskog kruha ili krumpira te raznih vrsta tijesta kada nije ključan okus piva, nego snaga i omjer njegovih sastojaka.
 

Porter piva imaju sladak okus, od kavenog do čokoladnog okusa pa će biti izvrstan dodatak varivima, raznim gulašima, ali i mnogim kolačima. Stoga, kad sljedeći put budete pripremali svoju omiljenu čokoladnu tortu, oduzmite manju količinu vode planirane receptom i zamijenite je istom količinom piva pa će vaša slastica imati malo dublji, profinjeniji okus. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kuhar priprema jelo s pivom