Dutch Baby palacinka na tanjuru s jagodama i  ecerom u prahu
Copyright (c) 2016 Stepanek Photography/Shutterstock. No use without permission.

Dutch baby – pahuljasta palačinka za bezbroj kombinacija

Amerikanci je zovu dutch baby, za Engleze je to njemačka palačinka, a nema veze ni s Nizozemcima, ni s Nijemcima. Riječ je o jelu iz pećnice u kojoj se peče smjesa nalik tijestu za palačinke, čija je unutrašnjost divno mekana, a vanjština ukusno hrskava. Njena povijest nije elaborirana i duga kao što je slučaj s nekim tradicionalnim jelima. Svjetlo dana ugledala je prvom polovicom 20. stoljeća u Seattleu kao inačica njemačkih palačinki koje su većih dimenzija, za razliku od mini verzije dutch baby palačinke.

Dutch baby tijesto u tavi
Copyright (c) 2023 norikko/Shutterstock. No use without permission.

Za sve okusne kombinacije

Dutch baby može se jesti u bilo koje doba dana, baš kao i većina jela koja se sastoje od nekoliko jednostavnih sastojaka: vode, jaja, brašna, mlijeka i šećera. Kao brzinski ručak, puni doručak, brunch ili desert, pahuljasta palačinka iz pećnice odgovarat će svakoj prilici, ali treba prilagoditi dodatne sastojke. 

I na slano!

U osnovnu smjesu od 60 g brašna, 250 ml mlijeka, 2 veća jaja, pola čajne žličice soli i 2 žlice maslaca možete dodati papra, bosiljka, mljevenog češnjaka, odnosno sitnijih začina po vlastitom izboru. Smjesu za pahuljastu palačinku stavite u prethodno zagrijanu tavu, a potom u zagrijanu pećnicu. Uz dutch baby možete poslužiti svježeg lososa, jaja na oko, sirne i mesne nareske, razne kombinacije salata poput cherry rajčica i feta sira. Naravno, i umaci su dobrodošli, pa će začinima aromatizirano kiselo vrhnje sjajno odgovarati, kao i hummus. Kombinacija ima bezbroj, pronađite onu koja je po vašem ukusu. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Domaca slana Dutch Baby palacinka s lososom i rukolom