Riba na meniju – zašto jesti losos?

salata s lososom
Copyright (c) 2019 Sea Wave/Shutterstock. No use without permission.

Poželjno je dvaput tjedno jesti ribu, a ako pritom želite maksimalno nahraniti organizam vitaminima i mineralima na jelovnik ćete uvrstiti losos. On je super riba po svojim nutritivnim svojstvima, ali i bogatstvu okusa i mirisa. Svakako vrijedi istaknuti losos sa SPAR Vital potpisom, obogaćen vitaminima D, B12 i omega-3 masnim kiselinama.

Priprema: može na sve načine

Losos je riba vrlo zahvalna za pripremu jer uz osnove začine tipične za ribu kao što su sol, papar i maslinovo ulje daje izvrsno mekanu i sočnu teksturu. Također se može brzo i lako ispeći u pećnici ili na roštilju. Poznat je po svom intenzivnom mirisu i može se konzumirati sirov. Vrlo je popularan sastojak sushija, a često se jede u dimljenoj verziji i kao pašteta. Odličan je uz krumpir, slaže se i s tjesteninama i povrćem pa često završi kao dodatak salatama. Fileti divljeg lososa SPAR robne marke Vital omogućavaju brzu i jednostavnu pripremu jela te osiguravaju raznolikost i uravnoteženost prehrane koju svi nutricionisti naglašavaju i zagovaraju.

grilani losos sa spinatom
Copyright (c) 2020 Shutterstock. No use without permission.

Vitamini i minerali

Losos je zdrava riba, prepoznatljiva po mesu ružičaste boje i često omiljena jer gotovo da i nema kostiju. Smatra se jednom od nutritivno najkvalitetnijih namirnica na svijetu. Zahvaljujući zalihama omega-3 masnih kiselina, losos je poznat kao hrana za mozak. Omega-3 masne kiseline imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje. Dobar je izvor kalija i selena te vitamina A, D, E i K. Jedete li često ovu ribu osigurat ćete organizmu zalihe visokokvalitetnog proteina. Vitamini B skupine također su poznati su po svojim dobrobitima. Osim toga, dobar je saveznik prilikom mršavljenja jer potiče metabolizam, a istovremeno smanjuje apetit.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.