kokteli bloody mary i mimosa
Copyright (c) 2018 Elena Veselova/Shutterstock. No use without permission.

Brunch koktel – ukusan dodatak obroku

Brunch je vrijeme između doručka i ručka, a povijesno je opisan kao nedjeljni obrok nakon subotnje zabave. Ujedno ima značenje i kao lakši obrok koji se poslužuje oko podneva, s čajem ili kavom, nakon kojeg slijedi teži ručak, nekoliko sati poslije. Brunch je popularan obrok koji se, osim uz tradicionalni čaj ili kavu, sada poslužuje i s alkoholom. 

dvije case mimose sa jagodama
Copyright (c) 2019 Natalia Van Doninck/Shutterstock. No use without permission.

Mimosa

Možda najpopularniji koktel koji slavu duguje holivudskim filmovima jest Mimosa. Nježan je to koktel napravljen od šampanjca i ohlađenog citrusnog soka, najčešće od naranče. Jednostavno ga je pripremiti, a veoma je ukusan uz brunch. Za najjednostavniju verziju koristite šampanjac ili pjenušavo vino i sok od naranče bez pulpe. Miješajte tekućine u omjeru 50:50 i uživajte u svom piću! 

Bloody Mary

Postoji nekoliko verzija o porijeklu koktela Bloddy Mary, no svakako najzanimljiviji je njegov sastav. Osnovni sastav ovog koktela je votka, sok od rajčice, umaci Worcestershire i tabasco, hren, celer, sol, crni papar, sok limuna i celerova sol (aromatizirana sol), a kao dekoracija koriste se masline, limeta, a ponekad i razno ukiseljeno povrće. Prepoznatljiv je po crvenoj boji i stabljici celera koja strši iz visoke čaše. U SAD-u Bloody Mary je popularno piće protiv mamurluka, stoga baš dobro odgovara uz brunch.

tri bloody mary koktela s povrcem
Copyright (c) 2019 Elena Veselova/Shutterstock. No use without permission.
kava sa slagom u casi
Copyright (c) 2018 Smirnova Natalia/Shutterstock. No use without permission.

Irska kava

Ako niste raspoloženi za jake koktele do podneva, nego radije pijete kavu, za vas je pravi odabir ona irska. Popularno piće od viskija, crne kave, šećera i nezaslađenog tučenog vrhnja zasigurno će razbuditi i one kojima jutra najteže padaju. Spravlja se tako što se u visoku čašu ulije viski, zatim crna kava i jedna čajna žličica šećera, a potom se nježno na vrh dodaje vrhnje. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.