Vodič kroz pjenušce i šampanjce

Svi su šampanjci pjenušci, ali nisu svi pjenušci šampanjci. Izreka je to koja najbolje dočarava razliku između ove dvije vinske vrste. U suštini su i šampanjci i pjenušci pjenušava vina koja mogu biti bijela ili rosé. No postoji nekoliko razlika koje čine veliku distinkciju između vrsta, ali i okusa te naravno cjenovnog ranga. Koji god bio vaš odabir jedno je sigurno – čak i ako ih inače ne pijete, u prosincu ćete popiti barem jednu čašu. A kako ovih blagdana ne biste zapeli u bespućima mjehurića, donosimo mali vodič šampanjaca i pjenušaca.

case s pjenuscem i jagodama
Copyright (c) 2015 Daria Minaeva/Shutterstock. No use without permission.

U čemu je razlika?

Veliki broj ljudi, kako kod nas tako i u svijetu, u razgovoru sva pjenušava vina zove šampanjcima. No to i nije u potpunosti ispravno. Kod oba se naziva govori o vinima koja u sebi sadrže mjehuriće, odnosno veću količinu ugljikova dioksida. Međutim, šampanjci dolaze isključivo iz francuske pokrajine Champagne i proizvode se po strogo određenim pravilima te od lokalnih sorti grožđa. Tradicionalan način proizvodnje šampanjca uključuje dvije fermentacije. Prva se odvija u bačvama, a druga u samoj boci i ona traje najmanje 15 mjeseci. Iako brojni vinari diljem svijeta koriste istu ovu metodu u proizvodnji svoji pjenušavih vina, rezultati nikad nisu isti. Pa će tako sam okus pjenušca najviše ovisiti o samom grožđu, odnosno terroiru. Samim time niti jedno pjenušavo vino izvan Champagne regije neće biti istovjetno i ne može nositi taj zaštićeni naziv. Postoje i drugi načini proizvodnje pjenušavih vina. Najčešći način je takozvana Charmat metoda u kojoj vino fermentira dva puta, ali u bačvama od nehrđajućeg čelika. A svakako najjeftiniji način je upumpavanje ugljikova dioksida direktno u bačvu. I ta su pjenušava vina uglavnom najnižeg cjenovnog ranga.

Iz koje čaše piti šampanjac i pjenušac?

Jednako kako postoje različite čaše za bijelo i crno vino tako postoji i poseban dizajn iz kojeg se piju pjenušci. U ranom 20. stoljeću pjenušava su se vina pila iz plitkih širokih čaša na nogicu. Iako se iz ovih čaša sjajno šire arome vina, ona i nije najbolji odabir za pijuckanje ovih vinskih specijaliteta. Zbog samog dizajna iz ovih čaša brzo ishlapljuju mjehurići, a iako će se iz njih jače širiti arome, to znači da će brže ishlapjeti. Zato posljednjih nekoliko desetljeća u pjenušcima uživamo iz visokih i uskih čaša. One produljuju trajanje takozvane igre mjehurića i samim time omogućuju dulje uživanje u vinu. Međutim, zbog uskog dizajna usporavaju širenje aroma. Zato neki stručnjaci tvrde da bi pjenušce trebalo piti iz čaša nalik onima za bijelo vino. Jer će uži gornji rub umanjiti hlapljenje, ali će istovremeno biti dovoljno širok za uživanje u aromama. U isto vrijeme pravi će znalci savjetovati da se različite vrste pjenušavih vina trebaju piti iz različitih čaša. No bez obzira na to pijete li pjenušac ili šampanjac i koju čašu odabrali, polagano uživajte u ovim posebnim vinima.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.

razlicite case s pjenuscem