Copyright (c) 2021 nelea33/Shutterstock. No use without permission.

Piletinom po svijetu

Piletina je sastavni dio tjednog jelovnika većine obitelji diljem zemlje. Prvenstveno zbog svoje dostupnosti i jednostavnosti pripreme, a onda i zbog toga što ju jednako vole i djeca. Stoga kod roditelja čini siguran izbor za čije konzumiranje neće biti potrebno dodatno nagovaranje djece. Samim time i ne čudi kako je piletina, uz svinjetinu, najkonzumiranije meso u svijetu. Laganog i gotovo pa neutralnog okusa, jednostavno se spaja s većinom namirnica. Pa će tako svatko među nama pronaći barem jedno jelo s piletinom koje će odgovarati našim različitim ukusima. Ipak, naš će izbor ponajviše biti određen dijelom svijeta u kojem smo odrasli i živimo. 

Copyright (c) 2021 nesavinov/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 nesavinov/Shutterstock. No use without permission.

Europa i Sjeverna Amerika

Na spomen piletine većina će zapadnog svijeta pomisliti na pečena prsa s
dodatkom povrća ili salate
. U hrvatskim će krajevima zasigurno prva pomisao
biti pečeno pile s krumpirima. No odemo li samo malo sjevernije do naših susjeda Mađara, prvi na listi mogao bi se pronaći pileći paprikaš. Kombinacija kremoznosti milerama ili pak kiselog vrhnja i blage pikantnosti feferona izvrsno idu uz nježnu piletinu. Naši zapadni susjedi Talijani i kod kuće, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama nerijetko pripremaju piletinu cacciatore. Spoj pilećih prsa, passate rajčica, mahuna, svježeg bosiljka i kapara i za najhladnijih dana na tanjur donijet će okuse ljeta. 

Srednja Amerika

Iako će Meksikanci za pripremu jela s piletinom koristiti gotovo iste namirnice kao Europljani, njihova tradicionalna jela donose posve nove okuse. Tortilje s piletinom, rajčicom i sirom možda ne zvuče drugačije, ali s avokadom, limunovim sokom te listovima korijandra dobivaju posebnu meksičku notu. Karipsko otočje će pak donijeti još posebnije okuse piletine. Pa se tako na Jamajci priprema jerk piletina koja izvrsno spaja okuse pilećih bataka s ljutinom čili papričica i slatkoćom melase. I baš će dodatak melase osigurati da se inače sočni bataci savršeno karameliziraju.

Copyright (c) 2018 AS Food studio/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 AS Food studio/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2016 AS Food studio/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 AS Food studio/Shutterstock. No use without permission.

Azija

Istočnjačka kuhinja poznata je po egzotičnim okusima. To se ponajviše odnosi na Indiju odakle nam dolazi masala pileći curry, čija je popularnost na zapadu sve veća. Pregršt začina poput đumbira, mljevenog korijandra, cimeta i kumina u umaku, ali imarinadi dat će posebnu čaroliju okusa Indije. Sve češća inspiracija za
gastronomske izlete je i Japan iz kojeg dolaze yakitori pileći ražnjići s tare umakom. Iako su nam dobro poznati, pileći ražnjići u japanskoj varijanti dobivaju intenzivne okuse umaka od soje i sakea te crnog i bijelog sezama. Ali i smeđeg šećera koji daje laganu slatkoću i finu karamelizaciju.  

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.