Pesketarijanizam

Pesketarijanizam je oblik prehrane koji uključuje konzumaciju ribe i morskih plodova, ali ne i životinjskog mesa poput piletine, svinjetine, puretine. Česte su usporedbe pesketarijanizma s mediteranskim načinom prehrane u kojoj se kao izvor proteina konzumira riba i ostali stanovnici morskih dubina. Ova je prehrana čest izbor osoba koje prate vegetarijansku prehranu, ali ne žele s jelovnika u potpunosti izbaciti proteine životinjskog podrijetla. 

povrce i sjemenke za pesketerijansku prehranu

Hrana iz morskih dubina

Važno je napomenuti da pesketarijanizam nije oblik vegetarijanstva, nego način prehrane koji uključuje konzumaciju proteina primarno iz riba i morskih plodova. Kao i vegetarijanci, u svoju prehranu uključuju povrće, voće i, primjerice, mahunarke, a mogu ili ne moraju isključivati mlijeko ili mliječne proizvode. 

Ne zaboravite riječne ribe!

Prehrana bazirana na pesketarijanizmu uključuje sve vrste riba, od velike tune do malenog oslića iz mora, ali i riječnu ribu poput pastrve i smuđa, konzerviranu ribu, kao što su sardine i zamrznute riblje proizvode, kao i morske plodove poput raznih školjki, rakova, ali i algi. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

peceni losos