pekan orasi u drvenoj zdjelici
Copyright (c) 2014 marekuliasz/Shutterstock. No use without permission.

Pekan orasi u kuhinji

Iako su za naše podneblje egzotični orašasti plod, pekan orah je ipak našao put do naših kuhinjskih ormarića. Uglavnom se kultivira u južnim državama SAD-a i Meksiku, a njegovu stablu treba čak 15 godina da dosegne svoju punu veličinu i počne davati plodove. Riječ je o vrlo vrijednoj namirnici jer 100 g pekan oraha sadrži oko 720 kalorija, pa možemo reći da je svojevrsna vrlo zasitna nutritivna bomba. Baš poput svih pripadnika obitelji orašastih plodova, riječ je o vrlo kaloričnoj namirnici koja je bogata masnim kiselinama i proteinima

slatka americka pita s pekan orasima
Copyright (c) 2021 Alexander Prokopenko/Shutterstock. No use without permission.

Hrskavo uz kremasto

Slatkog je okusa i bogate arome, a jedinstven okusni spoj pekan orah duguje upravo zasićenim masnim kiselinama. Podjednako su dobri u slatkim i slanim jelima, a zbog ponešto hrskave teksture savršeno će se spajati s jelima kremaste konzistencije. Upravo je spoj kremastog i hrskavog jedan od zaštitnih znakova kuhinja američkog juga, gdje je posebno popularna pekan pita. Ta poslastica napravljena je od slojeva hrskave korice i sočne kreme od pekan oraha, šećera, jaja i maslaca, a najčešće se poslužuje uz sladoled od vanilije. 

Na salatu

Pekan orasi savršeni su i kao brza i zasitna grickalica, a možete ih dodati svojim muffinima, browniejima ili domaćoj granoli. No, ipak ih kušajte i na slano i to u ukusnoj ljetnoj varijanti s baby špinatom i miješanom zelenom salatom u koju ćete dodati šaku pekan oraha, zajedno s brusnicama i feta sirom, a sve zajedno prelijte mješavinom maslinova ulja, soli i limuna. Pekan orasi i slatko ljetno voće se vole, pa tako u ljetne salate možete ubaciti razno voće poput jagoda ili manga, no nikako nemojte zaboraviti dodati i sir!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

salata s povrcem i pekan orasima