Copyright (c) 2016 Katrinshine/Shutterstock. No use without permission.

Neočekivane recepture s orasima koje morate kušati

Ako ste spremni za novitete na svom standardnom jelovniku, idealno je vrijeme da se s orasima upustite u nove gastro avanture. Iako je orah neizostavan u zimskim slasticama, osobito suhim kolačima, orahnjačama i sličnim recepturama, orah ne treba povezivati isključivo s desertima. Kao namirnica skladno se može kombinirati s raznim tjesteninama, povrćem, pa čak i mesom. Ipak, u svakodnevnoj konzumaciji najpraktičnije ga je jesti kao grickalicu

 

Osoba cisti orahe
Copyright (c) 2021 grandbrothers/Shutterstock. No use without permission.

Odlična namirnica za mozak i vitalnost

Orah je plod iz porodice orašastih plodova i namirnica poznata po niskom glikemijskom indeksuvitaminima Ai E te mineralima kao što su bakar, magnezij, kalij, fosfor i kalcij. Izvor je omega-3 masnih kiselina i antioksidansa. Polinezasićene masti koje sadrži važne su za rad arterija koji različite dijelove mozga opskrbljuju kisikom i hranom.

Orasi u zanimljivim slanim kombinacijama

Orasi su tisućama godina prisutni u prehrani, a potječu s područja Mediterana i Središnje Azije. Majstori za orahe u slanim jelima su Talijani i Francuzi kod kojih su orasi vrlo često zastupljena namirnica u kuhinji. Naravno, ne možemo ne spomenuti i slavnu američku Waldorf salatu koja osim oraha, sadrži jabuke, celer i majonezu u originalnom receptu. Moderne inačice danas se često pripremaju uz dodatak piletine.

 

Waldorf salata sa grilanom piletinom
Copyright (c) 2017 Stepanek Photography/Shutterstock. No use without permission.
Kruh sa sjemenkama na dasci
Copyright (c) 2020 JDzacovsky/Shutterstock. No use without permission.

Od juhe do glavnog jela

Danas ima i drugačijih varijanti koje uključuju i druge sastojke, ali nisu samo salate te kojima orasi mogu poboljšati okus i sveukupni doživljaj jela. U Italiji se često orasi koriste u kombinaciji s tjesteninom i poslužuju kao topla predjela. Francuzi su se svojevremeno proslavili fazanom s orasima, a nerijetko pripremaju škampe s prženim orasima i juhu od mladih oraha. Ono što biste već sutra mogli pripremiti jesu malo drugačiji pohanci. Naime, kako se orasi odlično slažu sa svim verzijama mljevenog mesa, slobodno ih pomiješajte s krušnim mrvicama i parmezanom te pripremite novu verziju pohane piletine ili teletine. Kad bude prilike, dodajte ih i u sarme ili jednostavno zamijesite domaći kruh s orasima i uživajte u novim okusima.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.