Muffini – američki njami zalogaji koji su osvojili svijet

Muffini, ta neodoljiva slastica iz američke kuhinje ima bezbroj varijacija u slatkim i slanim izdanjima zbog čega je brzo osvojila ostatak svijeta. U njoj uživaju i veliki i mali, za doručak ili bilo koji trenutak u danu. Ma zapravo, uvijek!

Savršeno neuobičajen i zanimljiv

Ovaj kolačić iz kalupa može biti sladak, slan ili pikantan, baš za svačiji ukus. Njegovu teksturu čini nježna i sočna sredina s čvrstom hrskavom koricom. U sastojcima tijesta za muffine mogu se naći čak i začini kao što su đumbir, papar, cimet i muškatni oraščić, koji se inače ne stavljaju u uobičajena peciva i kolače. Slana se varijanta vrlo često nudi uz dodatak slanine. Muffini se tradicionalno poslužuju za doručak jer je njihova priprema relativno brza. Cijeli proces će zauzeti oko pola sata, a  najzanimljivije je promatrati kako muffin skoro dvostruko naraste tijekom pečenja. Naravno, ovu njegovu karakternu crtu posebno obožavaju djeca.

Stroga, ali jednostavna pravila recepture

Glavna tajna kod pripreme muffina je biskvit posebne teksture. Takozvana Muffin Mixing Method ili metoda miješanja suhih i mokrih sastojaka recepta čini glavnu razliku u teksturi muffina i drugih biskvitnih tijesta. Posebnost metode je u tome da se suhi sastojci miješaju odvojeno od mokrih, nakon čega se mokri dodaju suhim, a ne obrnuto. Zatim se brzo, ali kratko izmiješaju žlicom. Rezultat takvog načina pripreme tijesta je biskvit rahle i grublje teksture. Duže vrijeme miksanja može ga učiniti „gumenim“. Karakteristična korica na muffinu stvara se zahvaljujući visokoj temperaturi pečenja i specifičnosti samog tijesta. Klasični muffini se prije pečenja znaju posipavati krupnim šećerom koji na sebe veže dio vlage iz tijesta i tako stvara posebnu koricu.  

Mali trikovi koji dobro dođu

U pripremi čokoladnih muffina dajte prednost maslacu, a u voćnima prikladnije je koristiti suncokretovo ulje jer će biskvit ispasti nježniji i vlažniji. Od voća birajte ono koje u tijesto možete staviti cijelo, kao što su ribiz, borovnice, maline ili kupine. Muffini ne spadaju u vrstu suhih kolača, ali mogu stajati duže vrijeme bez znatnih promjena kvalitete. Bitno je da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Ako niste sigurni da stignete pojesti svu ispečenu količinu, probajte ih zamrznuti jer ova vrsta kolača dobro podnosi zamrzavanje. Kad ih poželite odmrznuti, samo ih na par minuta stavite u mikrovalnu pećnicu. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.