Pečene jabuke – zimska delicija za svaki dan
Pečena jabuka desert je koji se spravlja tako što se jabuka peče u pećnici dok ne omekša. Obično se izvadi jezgra sa sjemenkama, a nastala šupljina puni se slatkim ili slanim nadjevima i začinima. Na isti način mogu se pripremiti kruške i dunje. Pečena jabuka zastupljena je u mnogim europskim kuhinjama, a naročito u božićno vrijeme kada se njen slatkasti miris savršeno slaže sa začinima poput klinčića, cimeta i anisa.
Zabavite se sa začinima
S pečenim jabukama možete kombinirati smeđi šećer, med, javorov sirup ili konzervirano voće te začine poput cimeta, muškatnog oraščića, klinčića i anisa. Također, u recepturu se mogu uključiti i alkoholna pića poput voćnih rakija i likera. Nadjev može biti svježe ili sušeno voće poput grožđica, datulja, suhih šljiva, zobenih pahuljica, kao i orašasti plodovi poput pistacija i oraha. U susjednoj BiH naročito su popularne tufahije koje su zapravo jabuke punjene orasima, ali se češće poširaju nego što se peku.
S čime poslužiti?
Pečene jabuke dobro se slažu s raznim vinima, rakijama i likerima. No, nemojte koristiti slatka vina poput rosea ili prošeka te kuhana vina kako cijelo okusno iskustvo ne bi bilo preteško i previše slatko. Naravno, uz vrlo slatke i aromatične jabuke sjajno će pristajati i šalica tople kave ili espressa. Jabuke još možete poslužiti sa šlagom, custard ili engleskom kremom od vanilije ili samo ih preliti rastopljenom čokoladom s većim postotkom kakaovca.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.