Začin orijenta - zvjezdasti anis

Zvjezdasti anis najčešće se upotrebljava u vijetnamskoj i kineskoj kuhinji. Okusom je sličan anisu jer sadrži isto eterično ulje premda nisu srodni. Razni orijentalni napitci, kolači i jela ne mogu bez ovog začina. Zanimljivo je da zimzeleno tropsko drvo na kojem raste ovaj začin ne daje plod prvih 6 godina, a nakon toga daje plodove i do sto godina.

Čuvanje u zatvorenom spremniku

Osmerokraki plod nalik zvijezdi spada u porodicu magnolija, za razliku od anisa koji pripada porodici šišarki. Bere se 3 puta godišnje pa suši na suncu. Uvijek se koristi u osušenoj verziji, nikada svjež, a da bi se sačuvala kvaliteta mirodije preporučljivo je zvjezdaste anise čuvati u zatvorenim spremnicima na tamnom mjestu jer tako mogu potrajati do godinu dana.

Zvjezdasti anis stvoren za egzotična jela

Zvjezdasti anis najbolje ide uz orijentalna jela, osobito svinjetinu, patku i piletinu. Odgovara kao dodatak jelima od ribe i rakova i može se koristiti za marinade mesa ili ribe te u juhama, indijskim gulašima i jelima s curryjem. Kuhari ga koriste kako bi jelima dali okus sladića. Kod doziranja treba biti oprezan da ne preuzme aromu cijelog jela.

Idealan za pripremu pića

Kao začin koriste se osušeni sjemeni tobolci koji izgledom nalikuju zvijezdi, što ga čini jednim od vizualno najprepoznatljivijih začina. Okusom i aromom je slatkast i svjež, a u pripremi hrane koristi se u izrazito malim količinama. Najčešće je dio začinskih mješavina (kineski five-spice powder i indijski Garam Masala). Sve je popularnija njegova upotreba za aromatiziranje mlijeka u pripremi krema, peciva i kolača, a kao samostalni začin upotrebljava se u pripremi pića, različitih likera, čajeva u Kini te kuhanog vina u Europi. 

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.