tradicionalni panettone kolac s masnom
Copyright (c) 2022 leonori/Shutterstock. No use without permission.

Panettone – blagdanska delicija na vašem stolu

Tradicionalni božićni kolač, podrijetlom iz Italije, prometnuo se u jednu od omiljenih zimskih blagdanskih delicija. Kupolastog je oblika, mekan i spužvast iznutra, a izvana obložen ukusnom i pomalo hrskavom koricom. Uz dodatak kandiranog voća, a može i bez toga, panettone je, sa sigurnošću možemo reći, jedan od omiljenih božićnih kolača.

narezani panettone kolac s cokoladnim mrvicama
Copyright (c) 2023 FeLopes/Shutterstock. No use without permission.

Popularan i jeftin

Popularnost panettoneu priskrbio je talijanski pekar Angelo Motto koji mu je podario kupolasti oblik, i to nakon što se tijesto za kruh, odnosno kolač, dizalo tri puta tijekom 20 sati. Panettone nije postao tako omiljen i popularan zahvaljujući samo okusu nego i zbog toga što je jeftin. Naime, od samo nekoliko sastojaka - jaja, brašna, vode, kvasca, ulja, margarina i nešto kandiranog voća ili čokolade – dobije se ukusna slastica koju će svi rado zagristi nakon obilnog blagdanskog ručka. Može biti u raznim varijantama, ali ključno je da baza panettonea bude sušeno ili kandirano voće te čokolada. 

Na policama trgovina

Zahvaljujući jednostavnosti pripreme i stabilnosti sastojaka, panettone danas često možemo naći na policama trgovina. Ako odlučite sami ispeći svoj panettone ili pak u stisci s vremenom odaberete kupovni, u oba slučaja, sasvim je sigurno, jest ćete ukusnu slasticu. Poslužite panettone uz šalicu espressa, voćnog čaja, mlijeka ili kao samostalan slatki zalogaj. Odabirom panettonea kao božićnog kolača nećete pogriješiti – bilo da ga kupujete ili sami pripremate, bilo da ga poklanjate ili uživajući grickate. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

panettone kolac ispred bozicnog drvca