Od kruha do kruha – inačice za svačiji okus i organizam

razlicite vrste kvasca za kruh
Copyright (c) 2021 Zagorulko Inka/Shutterstock. No use without permission.

Osnovna namirnica već tisućama godina, kruh, danas ima mnogobrojna lica i raznovrsnu paletu okusa, kao i nutritivnih vrijednosti za organizam koje ovise o njegovim  glavnim sastojcima. Vrlo često se kruh radi uz pomoć kvasca, jednostanične gljivice koja se hrani šećerima iz brašna i koja je zaslužna za nadizanje tijesta prije pečenja. Pritom je važno razlikovati svježi i suhi kvasac. U proizvodnom procesu kvasca uz postupni dotok šećera i prisustvo kisika potiče se razvoj gljivice kvasca. Rezultat je kvasni kolač koji se pretvara u svježi kvasac, a suhi ima još jednu fazu obrade, prolazi kroz komoru za sušenje i pretvara se u sitne granule. Suhi kvasac traje dulje, brže djeluje i po tom je praktičniji. Ipak, domaćice su sklonije svježem kvascu koji kruhu daje dodatnu svježinu, a  samim time bolji okus. Svježi kvasac osjetljiv je na temperaturu skladištenja, ali dobro podnosi smrzavanje, samo ga je važno odmrzavati u hladnjaku i iskoristiti unutar 24 sata. Danas se smatra da je kruh bez kvasca najzdraviji. Lakše se probavlja i ne stvara nadutost te utječe povoljno na razinu šećera u krvi.

 

Punozrnate žitarice vs. prerađene

Sve vrste kruha imaju dva zajednička sastojka: žitarice i vodu. Ovisno o vrsti prerade žitarica za brašno, razlikujemo integralni i rafinirani bijeli kruh. Integralni kruh bogatiji je vlaknima, vitaminima i mineralima jer se proizvodi od brašna dobivenog iz cjelovitih žitarica, a rafinirani pekarski proizvodi od bijeloga brašna iz prerađenih žitarica. Želite li učiniti veću uslugu organizmu i fit liniji umjesto nepcu, nastojat ćete posezati za kruhom od cjelovitog zrna koji ima veću hranjivu vrijednost i ostavlja duži osjećaj sitosti te ima i niži glikemijski indeks. Nažalost, bijelo pšenično brašno koliko god bilo ukusno, kao glavnu manu ima upravo visok glikemijski indeks.

narezan kruh sa sjemenkama
Copyright (c) 2021 Hihitetlin/Shutterstock. No use without permission.

Bogat izbor proizvoda

SPAR supermarketi i INTERSPAR hipermarketi u sklopu odjela pekarnice nude raznoliku ponudu kruha i pekarskih proizvoda: integralni tamni, kukuruzni, bučin kruh, kruh s chia sjemenkama, krumpirov kruh, kornsteak, polubijeli, bijeli… Osim toga, robne marke Vital i Natur*pur nude verzije bez glutena, kruh s raznim sjemenkama, verzije od pirova brašna, raženi poluzrnati kuh… Ponuda je to s kojom je lako postati sit i zadovoljan!

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.