Top savjeti za savršeno ukusan čaj

U hladnim danima, šalica toplog čaja napitak je kojem se uvijek rado okrećemo. Bilo da birate onaj u vrećici ili u listićima, okus će biti jednako opojan. Pravila znamo, u kipuću vodu ubacimo vrećicu ili listiće čaja i namačemo. No optimalan rezultat postići ćemo namakanjem čaja u idealnom roku. Upravo zato vam donosimo kratki vodič za pojedine vrste čaja i vrijeme potrebno za njihovo namakanje.

caj od kamilice ukrasen cvijecem
Copyright (c) 2016 Aliona Kul/Shutterstock. No use without permission.

Kamilica

Možda najpopularniji čaj kojem se mnogi od nas okrećemo za opuštanje i grijanje. Čaj od kamilice namače se u kipućoj vodi, a za idealan rezultat vrećice namačite između 5 i 7 minuta. Jednako vremena trebat će vam i za namakanje cvjetova kamilice za čaj. Za dodatno aromatiziranje cvjetove kombinirajte s lavandom, lipom ili cvijetom naranče.

Biljni čaj

Uz kamilicu, također vrlo obožavan. U kipućoj vodi biljni čaj u vrećicama namačite 5 do 7 minuta, a toliko se namače i čaj u listićima. Dodati mu možete maline, metvicu ili cimet za obogaćivanje arome.

Hibiskus

Čaj od hibiskusa posebno je ukusan, a još posebniju aromu dat će mu vanilija, borovnice i kupina. U kipućoj vodi namačite i vrećice i listiće čaja 5 do 7 minuta.

Rooibos caj u salici
Copyright (c) 2021 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Rooibos

Nešto profinjenijeg okusa, rooibos je prava poslastica među čajevima. Dobro se slaže s okusima cimeta, vanilije i voća, a za pripremu će vam trebati 5 do 7 minuta namakanja i vrećica i listića.

zeleni caj u salici i vrcu
Copyright (c) 2017 KMNPhoto/Shutterstock. No use without permission.

Zeleni čaj

Sve popularniji među čajevima, zeleni čaj krasi blag okus. Da biste izvukli najbolje od njega, namačite ga u vrućoj, ali ne kipućoj vodi 1 do 3 minute za vrećice ili 2 do 4 minute za listiće. Jasmin, limun i menta zelenom čaju dat će posebnu aromu.

Crni čaj

Česta zamjena za kavu, crni čaj može biti gorkast namačete li ga previše. 3 do 5 minuta namakanja vrećica ili listića u kipućoj vodi dat će najbolji rezultat. Okus crnog čaja možete obogatiti limunom, mlijekom ili vanilijom.

Bijeli čaj

Kao i zeleni, i bijeli čaj namače se u vrućoj, ali ne kipućoj vodi. 30 do 60 sekundi za vrećice i 2 do 3 minute za listiće bit će sasvim dovoljno. Okus mu upotpunite citrusima, bobicama ili krastavcem.

salica zelenog caja
Copyright (c) 2016 Memory Stockphoto/Shutterstock. No use without permission.

Žuti čaj

Možda nije toliko popularan, ali svakako se isplati isprobati ga. Priprema se u kipućoj vodi, 2 minute za vrećice, 2 do 3 minute za listiće, a jasmin ili breskva posebno će mu obogatiti aromu.

biljni caj s mlijekom
Copyright (c) 2017 norikko/Shutterstock. No use without permission.

Chai

Zanimljive arome, chai je zaista poseban. Vrećice ovog čaja u kipućoj vodi močite 3 do 5 minuta, dok će vam za najbolji rezultat s listićima trebati 5 minuta. Vanilija i mlijeko odlično se slažu s ovom vrstom čaja.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.