Asortiman zdrave hrane nizak kolesterol,  pinat avokado crveno vino zeleni caj losos rajcica bobicasto voce lan chia sjemenke kurkuma ce njak orasi maslinovo ulje.
Copyright (c) 2017 Antonina Vlasova/Shutterstock. No use without permission.

MIND dijeta – sve što trebate znati

Napravljena kao spoj najboljeg iz dviju dijeta – mediteranske i DASH (eng.: dietary approaches to stop hypertension; hrv.: dijetetske smjernice za zaustavljanje hipertenzije), MIND dijeta usmjerena je i osmišljena za očuvanje zdravlja mozga. Cilj joj je umanjiti demenciju i očuvati zdravlje mozga, a nutricionisti je smatraju jednom od optimalnih i najuravnoteženijih dijeta koje postoje. 

 

DASH dijeta, na primjer, uključuje prehranu bogatu voćem, a MIND dijeta, pak, naglasak stavlja na bobičasto voće koje ima pozitivne učinke na zdravlje mozga. Njih bismo trebali jesti dva puta tjedno! Tako da je, zapravo, uzeto najbolje od oba svijeta kako bi mozak ostao aktivan i u svojoj punoj funkciji. Također, naglasak u MIND dijeti je stavljen na lisnato povrće poput kelja i blitve te na uravnoteženu konzumaciju ostalog povrća.

Snimka hrane i pica nekoliko razlicitih zdravih obroka s tropskim vocem i jelima inspiriranim Indonezijom
Copyright (c) 2022 Caragh Creative/Shutterstock. No use without permission.

Što jesti?

Maslinovo ulje trebalo bi biti glavno ulje za konzumaciju, što minimizira korištenje suncokretova i ostalih ulja za prženje i pečenje. Upravo zato se naglašava važnost izbjegavanja konzumacije prženog i pohanog mesa, odnosno općenito takav način pripreme hrane. Potiče se konzumacija grahorica, najmanje četiri puta tjedno, i orašastih plodova, čak i više od pet porcija u tjednu radi kvalitetnih masnih kiselina koje sadrže. Vino, također, dobro djeluje na zdravlje mozga, ali ne treba ga piti više od jedne čaše dnevno i potpuno je svejedno koje je boje.

Što jesti umjereno?

Izbjegavajte konzumaciju masnoća poput maslaca i margarina, a ako baš morate, neka to bude manje od 14 grama dnevno. Konzumaciju sira također smanjite na jednom tjedno! Povremeno, odnosno manje od četiri puta tjedno, i to u vrlo malim količinama, konzumirajte pekarske proizvode kao što su kruh i razni slatkiši, kao i pohanu i prženu hranu. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Definitivno ne u slatko isku enje.  ena s prezirom odbija slatke krafne ispred zdrave salate od povrca.