Aromatični maslac - savršen dodatak mesu ili šniti kruha
Sam po sebi, maslac je fin dodatak brojnim jelima. Umake i rižota čini kremastijima, pečenom mesu obogaćuje aromu, a namazan na kruh idealan je doručak. Ali dodate li mu začine, postaje nešto sasvim drugo. Aromatični maslaci otkrit će vam neki novi svijet aroma i promijeniti vaš pogled na hranu. Možete ga obogatiti i slanim i slatkim dodacima koji će i slana i slatka jela podići na sasvim novu razinu. A niste li skloni miksanju, na policama potražite odličan SPAR BBQ maslac sa začinskim biljem. Oduševit će vas, nas je!
Samo meko
Za izradu začinskog maslaca neće vam trebati mnogo. Maslac, zdjela, žlica ili špatula i začini po izboru. Najbolje je koristiti omekšani, neslani maslac. U omekšani maslac lakše ćete umiješati začine, a kad je neslan lakše ćete kontrolirati slanost. Sol uvijek dodajte na kraju jer uvijek ju je lakše pojačati nego oduzeti.
Slano ili slatko, pitanje je sad
Granice u izradi aromatičnog maslaca ne postoje. Možete ga izraditi i u slanoj i u slatkoj verziji. Za slanu koristite razno začinsko bilje poput bosiljka, mažurana, ružmarina, korijandra, curryja, što god poželite. Dajte mu dozu pikantnosti uz mljevenu crvenu papriku ili čili. Za slatku verziju isprobajte med, javorov sirup, cimet. Maslac možete začiniti i ribanom limunovom koricom, ali i s malo kiselina poput limunova soka ili jabučnog octa. Ovi će dodaci dodatno istaknuti okuse.
Svježi ili suhi začini
Za aromatiziranje maslaca možete koristiti i svježe i suhe začine. Koristite li svježe, usitnite ih neposredno prije dodavanja u maslac da ne izgube aromu. Suhi začini također će biti dobar izbor. Njih je dobro pomiješati prije dodavanja jer će se ravnomjernije rasporediti u maslacu.
Čuvajte aromatični maslac
Nakon što se dobili mješavinu po vašoj mjeri, prebacite ju na prozirnu foliju ili papir za pečenje, čvrsto zamotajte u valjak i stavite u hladnjak. Neka tako stoji najmanje dva sata kako bi se stisnuo. Aromatični maslac možete u hladnjaku čuvati i nekoliko mjeseci.
S čime ga sljubiti
Ovako začinjen maslac najpoznatiji je par odrescima. Dodaje mu se nakon pečenja, a rezultat je sočan, posebno aromatičan odrezak. No sljubit će se aromatični maslac i s morskim plodovima, ribom, ali i slasticama. Dodajte ga na palačinke, vafle, u kekse i slično. I ne ograničavajte se time da slana verzija ide sa slanim jelima, a slatka s desertima. Maslac začinjen medom i začinskim biljem bit će odličan dodatak svinjetini ili ribi.
* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.