Baby kukuruz
Prije nego što kukuruz stavimo na grill rešetku, on mora proći svoju baby fazu, a upravo u tom vrlo kratkom periodu on se i bere. Točnije, baby kukuruz bere se ubrzo nakon što se na klipu pojavi svila i prije nego što se biljka opraši, odnosno prije nego što zrno dozri. Upravo zato maleni kukuruz ima mekana zrna koja okusom nisu nimalo nalik na velika zrna koja jedemo kada je kukuruz dozrio.
Nježan i vrlo ukusan
Baby kukuruz na policama trgovina može se najčešće naći ukiseljen zato što se na taj način ovom delikatnom proizvodu održava svježina. Izgledom je nalik na umanjenu verziju kukuruza, okusom je blag i kiseo, dok mu je tekstura zrnata i pomalo hrskava. S obzirom na to da baby kukuruz nije dozrio, ima blag i pomalo orašasto-zemljani okus, a razlog tomu je činjenica što još nema dovoljno škroba koji daje slatkoću.
Mjesto u svim jelima
Osim kao prilog ili salata, baby kukuruz može svoje mjesto naći u raznim salatama, stir fry i wok jelima. Prilikom pripreme jela, baby kukuruz nemojte iskuhavati jer tako gubi svoju specifičnu hrskavost. Prekuhani baby kukuruz bit će gnjecav i bezukusan, dok će mu samo nekoliko minuta na maslacu pojačati i aromu i okus. Zbog jednostavnosti okusa, baby kukuruz možete koristiti u gotovo svim okusnim kombinacijama. Dapače, baby kukuruz možete čak i pržiti, tako da napravite klasičnu smjesu za paniranje i u nju uvaljate prethodno dobro posušene malene klipiće pa ih nekoliko minuta pržite u dubokom ulju. Naravno, poslužite ih uz omiljeni umak, a mi predlažemo ukusnu kombinaciju kiselog vrhnja, češnjaka i nekoliko kapljica maslinova ulja s prstohvatom vlasca.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.