Prednosti pripremanja hrane u woku

Ovu čudnovatu posudu u kojoj uživaju kuhari diljem svijeta izmislili su Kinezi. Otuda se proširila na cijelu Aziju i ostatak svijeta. Prednost kuhanja u woku je brza priprema raznovrsnih jela koja ne gube na svojim hranjivim vrijednostima. Sve to zahvaljujući visokim stjenkama koje omogućavaju ravnomjerno i brzo kuhanje ili prženje mesa i povrća.

Ključni koraci kuhanja u woku

Nakon što svladate osnovna pravila kuhanja on će vam postati nerazdvojni prijatelj u kuhinji. Ključni element pripreme hrane u woku jest neprestano miješanje od sredine prema rubovima. Tako će se spriječiti sagorijevanje vrijednih svojstava namirnica. Brzo prženje uz neprestano miješanje popularno se zove „stir-fry“. Prednosti ove tehnike su hrskava i mirisna jela koja su gotova u 15-ak minuta i koja zadržavaju vitamine i hranjive tvari uz tako brzu toplinsku obradu. Vjeruje se da je hrana pripremljena u woku zdravija od jela pripremljenih u konvencionalnim tavama. Ali prije same kupnje važno je znati za što će se ova famozna tava više koristiti, za kuhanje na pari ili duboko prženje…

Koji je vaš tip woka?

Ova moderna varijanta kotla najčešće se proizvodi od keramike, čelika, aluminija ili lijevanog željeza, a dostupna je i u dvije varijante ovisno o svrsi korištenja. Wokovi za prženje imaju jednu dužu ručku kako biste ga jednom rukom pridržavali dok drugom istovremeno brzo miješate svoje namirnice. Najvažnija stvar kod odabira woka jest da je dovoljno velik (min. promjera 30 cm) kako bi se namirnice u njemu ravnomjerno pržile na njegovim visokim stjenkama. 

Za prženje je sasvim dostatna jedna žlica ulja, a sastojci se dodaju redoslijedom koji odgovara njihovim individualnim potrebama za obradu. Najprije stavljate meso, zatim mrkvu, luk, začini i umake… Ako ste ljubitelj kuhanja na pari ili prženja u dubokom ulju, onda kupite wok s dvije jednake ručke zbog jednostavnijeg pomicanja woka dok je pun vrelog ulja ili vode. Prilikom pripreme jela na pari kao što su juhe i umaci, dobro će vam doći i poklopac pa potražite model koji dolazi u paketu s njim.

Kako koristiti i pravilno održavati wok

Prije prvog korištenja wok obavezno dobro operite vodom i deterdžentom za suđe. Važno je na taj način ukloniti zaštitni sloj koji se tvornički nanosi s unutarnje strane i vanjske površine woka. Dobro ga nakon toga obrišite krpom pa stavite na laganu vatru kako biste bili sigurni da je potpuno suh. Nakon toga umočite kuhinjski papir u biljno ulje i premažite ga u tankom sloju koji će vaš wok štititi od hrđanja. Takav wok može stajati „konzerviran“ do sljedeće upotrebe. Wok nikada nemojte ribati čeličnom četkom nego ga perite običnom spužvom, a po potrebi plastičnom četkom. Nakon pranja ga uvijek iznova lagano nauljite kako biste ga što dulje sačuvali.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.