Svinjetina u woku s mrkvom i đumbirom
sastojci
- 500 g na trakice narezanog svinjskog buta
- 2 srednje mrkve (narezane na tanke trakice)
- 4 mlada luka (narezana na 15 mm)
- 1 manja glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 2 cm naribanog đumbirova korjena
- 2 svježe čili papričice bez sjemenki
- 2 žlice sojina umaka
- 1 žlica sjemenki korijandra
- 1 žlica tekućeg meda
- 400 g tjestenine (uski kineski rezanci)
- 4 žlice suncokretova ulja
- sok 1 limete
- sol
- svježe mljeveni papar
Način pripreme
Svinjski but narežite na tanke odreske pa svaki odrezak narežite na trakice širine 1 cm. U zagrijanu manju tavu bez ulja stavite sjemenke korijandera i lagano ih prepržite. Izvadite ih i izmrvite u mužaru.
U velikoj zdjeli pomiješajte naribani đumbir, zdrobljene sjemenke korijandera, na sitno narezani crveni luk, sitno nasjeckani češnjak, na sitno nasjeckane čili papričice, sojin umak, sol, med i na trakice narezane svinjske odreske. Sve dobro promiješajte pa stavite na 2 sata ili preko noći u hladnjak da se marinira.
U woku na jakoj vatri zagrijte pola količine ocijeđenog mesa iz marinade. Pržite je 3-4 minuta dok ne posmeđi pa je izvadite iz woka i odložite sa strane. Prebrišite wok I dodajte drugu polovicu ulja te na njemu popržite ostatak ocijeđene svinjetine. Vratite prije preprženu svinjetinu u wok pa dodajte na tanke trakice narezanu mrkvu i polovicu mladog luka. Zalijte sve sačuvanom marinadom u kojoj se marinirala svinjetina. Pustite da zavri pa dodajte sok limete i ostatak mladog luka.
U međuvremenu zakuhajte vodu i u njoj na kratko prokuhajte kineske rezance. Ocjedite ih pa dodajte u wok I sve lagano promiješajte. Prokuhajte ih još minutu u woku da se okusi što bolje prožmu pa toplo poslužite uz krišku limete i malo nasjeckanih listova korijandera za posipanje