Copyright (c) 2017 All for you friend/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 All for you friend/Shutterstock. No use without permission.

Snažna žitarica - kukuruzni šećerac

Staru žitaricu porijeklom iz Srednje Amerike, točnije Meksika posebno su cijenili Indijanci. Danas je kukuruz šećerac široko rasprostranjen u svijetu, a kod nas je na meniju uglavnom ljeti, dakle u sezoni. U konzerviranom i smrznutom obliku kukuruz je dostupan tijekom cijele godine i izvrsno se slaže s mesom, ribom, raznim drugim povrćem… Onaj svježi, s domaćih polja potražite na SPAR-ovim policama s potpisom Vrtova Hrvatske i budite sigurni da je prepun okusa, provjerene i kontrolirane kvalitete.

Copyright (c) 2018 Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock. No use without permission.

Dobar izvor energije

Svježe klipove preporučuje se držati u hladnjaku u ljusci. Jedan klip, ovisno o veličini, ima između od 80 do 100 kalorija. Kukuruz pomaže u detoksikaciji, sadrži škrob, proteine, vlakna, ugljikohidrate, minerale kalcij, fosfor, željezo, magnezij, kalij, natrij te vitamine E, A i B kompleksa. Sadrži i visok udio vode pa je odlična namirnica za hidrataciju. Kuhanjem se oslobađa ferulična kiselina zahvaljujući kojoj ima značajnu antioksidativnu moć.

Načini pripreme

Osim u izvornom obliku, ne smijemo zanemariti niti kukuruz kao prilog kuhanim jelima. Poseban specijalitet ljeti je kukuruz s grilla ili kuhan i moramo priznati da mu se najviše veselimo. Jednostavna kukuruzna kaša može biti i dobra ideja za doručak ili večeru u slatkoj kombinaciji s mlijekom. Također, kukuruz je izvrstan dodatak jelima s roštilja, pizzama ili recimo raznim varivima. Meksička kuhinja poznata je po zastupljenosti ove namirnice u brzim jelima od kojih su najpoznatije tortilje, ali i složenijim jelima za pripremu. Ljeti će osobito pasati fina kukuruzna juha. Odlično će se uklopiti i u razne salate, s tunjevinom, u popečcima s drugim povrćem, a svakako ga vrijedi isprobati i na slatko u obliku krema.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera,