Copyright (c) 2021 FotosDo/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 FotosDo/Shutterstock. No use without permission.

Jogurt, kefir, kiselo vrhnje i mileram – koja je razlika?

Svima dobro poznati mliječni proizvodi i dalje sa sobom donose i poneke nedoumice. Koja je razlika između jogurta i kefira? Zašto poneki recepti zahtijevaju mileram, a ne kiselo vrhnje? Ovo su samo neka od pitanja koje sami sebi nerijetko postavljamo ispred polica hladnjaka u trgovinama. Pa iako su neki već upoznati sa svim činjenicama vezanima uz mliječne proizvode, nije na odmet ponoviti gradivo. 

Copyright (c) 2019 NOBUHIRO ASADA/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 NOBUHIRO ASADA/Shutterstock. No use without permission.

Jogurt

Uz mlijeko, jedan je od najčešćih stanovnika naših hladnjaka. Konzumiramo ga samostalno, uz hrskavi burek ili čak umjesto mlijeka sa žitaricama i granolama. Proizvodi se fermentacijom mlijeka, punomasnog ili onog sa smanjenim udjelom masnoće. Industrijska proizvodnja jogurta započinje pasterizacijom mlijeka nakon koje slijedi homogenizacija kako ne bi došlo do odvajanja mliječne masti. Nakon toga tekućina se zagrijava na temperaturu višu od 37 °C i u nju se dodaju bakterije mliječno-kiselog vrenja. Njihova je uloga pretvaranje mliječnog šećera, odnosno laktoze, u mliječnu kiselinu koja je odgovorna za karakterističan okus i konzistenciju jogurta. 

Kefir

Kao i jogurt, kefir nastaje fermentacijom mlijeka tako da se i za njegovu proizvodnju koriste dobre bakterije. Međutim, razlikuje se po tome što su za njegovu pripremu potrebna kefirna zrnca koja služe kao starter. A ponekad se u industrijskoj proizvodnji koristi kvasac. Također, za razliku od proizvodnje jogurta, mlijeko od kojeg se priprema kefir ne prolazi zagrijavanje nego stoji na sobnoj temperaturi. Tako dobivamo blago gazirani, potpuno tekući proizvod koji sadrži veću količinu probiotika i manji udio šećera.

Copyright (c) 2021 Fascinadora/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 Fascinadora/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2016 DONOT6_STUDIO/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 DONOT6_STUDIO/Shutterstock. No use without permission.

Kiselo vrhnje i mileram

Ova se dva mliječna proizvoda dobivaju na istovjetan način, odnosno fermentacijom mliječne masti koja se potom homogenizira na nižoj temperaturi. Kao rezultat dobivamo gušći kiseli mliječni proizvod. Međutim, glavna razlika između kiselog vrhnja i milerama leži u postotku mliječne masti. Pa tako kiselo vrhnje dolazi s 12 do 20 % mliječne masti, a mileram s 20 do 30%. Samim time, mileram je kremastiji i nešto gušće konzistencije. Stoga će biti puno bolja opcija u kuhanju jer će tolerirati više temperature nego kiselo vrhnje. Ipak, niti jedan od ovih mliječnih proizvoda ne biste smjeli dodavati direktno u jelo na štednjaku nego legirati. I to tako da pustite da se baza jela malo ohladi, potom u posebnoj posudi umiješate potrebnu količinu milerama ili vrhnja i nekoliko žlica tekućine iz jela i tek onda dodate u čitav lonac. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.