narezana mortadela

Kraljica salama – mortadela!

Mortadela je nadaleko poznata vrsta talijanske kobasice koja je zaštićena oznakom geografskog podrijetla. Najpoznatija je bolonjska mortadela koja se radi prema tradicionalnoj recepturi iz grada Bologne - od 60 posto svinjskog mesa i 40 posto svinjske masti. Da bismo jeli mortadelu kao Talijani, treba je veoma tanko narezati, da šnite budu gotovo prozirne poput papira. Naime, umijeće rezanja mortadele gotovo je jednako važno kao i umijeće pripreme. Šnite mortadele režu se milimetarski tanko, a prezentiraju se tako da se šnite u „valovima“ spuštaju na dasku za rezanje. 

servirana mortadela na dasci

S dodacima i bez njih

Najpoznatija, bolonjska, mortadela začinjena je zrncima papra, a u današnje varijante stavljaju se pistacije, masline ili paprika. Riječ je o zaista jednostavnoj, a vrlo ukusnoj salami za koju se može reći da je kraljica ne samo salama nego i sendviča. Kada je pripremljena bez dodataka, mortadela ima blag i slan okus te pomalo dimljenu aromu koja se slaže s gotovo svim vrstama kruha, povrća, začina i sira – sa svime što je potrebno za dobar i kvalitetan sendvič! 

Svaki zalogaj mora biti isti

Specifičnost mortadele je da se radi od fino mljevenog svinjskog mesa koje mora biti ujednačenog okusa i teksture. Dakle, svaki zalogaj mora biti jednak prethodnom kako biste znali da je mortadela kvalitetno pripravljena, a jedino što smije odstupati od standarda prilikom žvakanja su komadići papra ili masline. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

servirana mortadela na pladnju