pistacije na pladnju

Pistacije – zarazna grickalica

Ljubitelji orašastih plodova osobito cijene pistaciju. Bogatog okusa i arome, gastronomski svestrana, ne postoji razlog zašto ju ne biste voljeli. Svojom zelenom bojom plodova posebno se ističe, a ne zaostaje ni nutritivnim vrijednostima. Zato vam donosimo sva njezina lica.

cvijet pistacije na stablu

Orašasti plod koji je zapravo sjeme

Pistacija je istovremeno naziv i ploda i drveta. Zelene je boji i slatkastog okusa. Iako ju se tradicionalno svrstava u orašaste plodove, zapravo je riječ o sjemenki. Ljuska u kojoj se nalazi bojom može varirati od svijetložućkaste pa sve do zelene. Svoje porijeklo vuče iz Azije, ali danas je popularna širom svijeta. Neki podaci govore da se konzumira već 7000 godina. A to nimalo ne čudi kad znamo koliko su ukusne. 

 

Nutritivne vrijednosti

Od vitamina važno je istaknuti vitamin B6, kojim su pistacije bogate, vitamin C, E i ostale vitamin iz skupine B. Od minerala, tu su kalcij, kalij, magnezij mangan, bakar, fosfor. Također su bogate i antioksidansima, osobito luteinom i zeaksantinom, karotenoidima. Uz to sadrže i visok udio vlakana, a iako imaju visok udio masnoća, riječ je o nezasićenim mastima, te imaju i visok udio proteina.

pistacije u zdjelici

Čuvanje i odabir

Pri kupovini pistacija vodite računa da ljuske nemaju oštećenja, a plodovi su zelenkasti i bez trulih dijelova. Najbolje je kupovati pistacije koje su u ljuski. Čuvati ih možete u hermetički zatvorenoj posudi, na tamnom i suhom mjestu.

Kulinarska šarolikost

Pistacije najčešće dolaze sušene, odnosno pržene i sirove. Kupujete li sirove, možete ih prepržiti na suhoj tavici kako biste im dodatno istaknuli aromu. Što se tiče njihove primjene u jelima, granice zaista ne postoje. Osim samostalno kao grickalica, pistacije su odličan dodatak slasticama, a osobito je ukusan sladoled od njih. Od pistacija možete pripremiti i pastu koja će biti ukusan dodatak desertima. Možda najpoznatije izdanje pistacija ono je u baklavi. No jako se dobro slažu i u slanim jelima. Kao hrskavi dodatak salati ili tjestenini, a osobito će istaknuti okus škampa. Od njih možete pripremiti i fini pesto, a jako dobro će se slagati i s mesom peradi i kuhanim svijetlim mesom. Ljubitelji mortadele znaju da joj pistacija daje posebnu dimenziju.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

 

sladoled od pistacije