foccacia od maslina

Zaštitni znak mediteranske kuhinje

Maslina je neobično voće mediteranske regije, gorkastog okusa koji se često koristiti kao dodatak pizzama, sendvičima, salatama i za tapenade. Sadrži vitamin E i druge antioksidanse, kao i nezasićene masne kiseline. Mononezasićene oleinske kiseline recimo ima najviše. Od minerala se ističu željezo, kalcij i bakar. Može se dodavati i u gulaše, kruh i focacciu te razna pečenja od piletine, kombinirati s tunjevinom, sirevima i tjesteninom.

masline u drvenim zdjelicama

Vidljive i nevidljive razlike

Boja masline ukazuje na njezinu zrelost u trenutku kad je bila ubrana. Zelene se obično beru početkom sezone, u rujnu ili listopadu, a mjesec do dva kasnije na red dolaze najzreliji primjerci, oni crne boje. Što je tamnija, to je maslina intenzivnijeg, odnosno više gorkastog okusa i meso im je mekše od zelenih. Crne su dobre za proizvodnju ulja jer u tom obliku daju manje gorčine. Zelena je u pravilu sočnija, umjerenijeg okusa i bogatija antioksidansima od crnih. 

Od dodatka za martini do namaza za crostine

Martini s maslinom poznato je i vrlo profinjeno piće, a tapenade predstavljaju najpoznatiji namaz od maslina na oduševljenje svih ljubitelja ovog neobičnog ploda. Imate li blender, iskoristite ga za domaći namaz ili umak za koji ćete trebati masline, kapare, peršin, maslinovo ulje, češnjak i limunov sok. Možete koristiti samo zelene, samo crne ili možda najbolje kombinaciju jednih i drugih. Osim na toast, bruschettu i slične prepečence, namaz se može jesti i uz kajganu za doručak.


*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

crostini s crnim umakom