Crni papar

Crni papar ima tajne moći

Mala crna zrnca papra svima su nam poznata. No ove bobice nisu samo aromatični začin nego i odličan pomoćnik u održavanju našeg dobrog zdravlja. Sasvim je uobičajeno u mnoga jela ubaciti crni papar. Juhama ovaj začin daje oštar okus, obogaćuje okus salata i priloga, a naglasit će i posebnost glavnoga jela. No osim poznatih činjenica, o crnome papru postoje saznanja koja otkrivaju i njegovu ljekovitu stranu.

Za bolji apetit

Sitna crna zrnca pikantnog okusa bogata su piperinom, havicinom, šećerom, enzimima, škrobom, uljem i alkaloidima. Osim toga, razina vitamina C u crnome je papru viša nego u naranči. Ovaj začin bogat je kalcijem, željezom i fosforom, karotenom i vitaminima B skupine. Crni papar djeluje antibakterijski i stimulira apetit.

Grije hranu

Crni papar izvrsno stimulira probavu jer čisti probavni trakt od nakupljenih toksina te potiče metabolizam aktivirajući sagorijevanje viška kalorija. „Zagrijava“ hladnu hranu i dobar je kao začin u salatama od sirovoga povrća. U kombinaciji s medom, crni papar djelotvorno čisti dišne putove i potiče iskašljavanje tijekom prehlade.