Klimatarijanska prehrana – znate li što je to?

Posljednjih desetljeća raste zabrinutost zbog povećanja temperature zraka, sve većih klimatskih ekstrema i općenito nedovoljne brige o tome kakav ćemo naš planet ostaviti svojim potomcima. Hrana koju jedemo, također, doprinosi porastu stakleničkih plinova, stoga je sasvim logično da se razvio način prehrane koji se temelji na konzumaciji namirnica koje imaju nizak ugljični otisak. Odnosno, na namirnicama koje imaju nisku mjeru ukupne emisije stakleničkih plinova koju neka određena namirnica može proizvesti. 

zitarice u drvenim kuhacama

Kako to funkcionira?

Klimatarijanska prehrana nije dijetna, a nije ni fokusirana na izravnu, nego na neizravnu dobrobit konzumenta jer je u prvom planu takvog načina života zapravo briga za okoliš i Zemlju. Dakle, u takvoj prehrani izbjegavaju se namirnice koje zahtijevaju velike količine prirodnih resursa za uzgoj i obradu, poput vode, one koje doprinose onečišćenju i uzrokuju velik porast stakleničkih plinova te namirnice za čiju se proizvodnju ili pakiranje koriste velike količine nerazgradive ambalaže. Dakle, klimatarijanci konzumiraju sve, čak i meso, ali samo ono koje ima najmanje utjecaja na okoliš, poput piletine, a izbjegavaju crveno meso i mlijeko jer je industrija prerade goveđeg mesa jedan od najvećih proizvođača stakleničkih plinova u mesnoj industriji. S druge strane, pak, prednost daju mahunarkama jer one obogaćuju tlo nutrijentima i povećavaju mogućnost boljeg uroda. Također, vrlo je važno držati se sezonalnosti namirnica, konzumirati orašaste plodove koji imaju najmanji postotak emisije stakleničkih plinova, kao i gljive i cjelovite žitarice. 

Što izbjegavati?

Klimatarijanska prehrana preporučuje izbjegavati već spomenuto crveno meso, mlijeko i mliječne proizvode te palmino ulje zbog deforestacije i smanjenja bioraznolikosti i šećer dobiven preradom šećerne trske za koju su potrebne velike količine vode. Dakle, u ovoj vrsti prehrane važno je pridržavati se pravila koja nalažu konzumiranje namirnica koje doprinose smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, ali i onih koje dozrijevaju u sezoni kada se konzumiraju i za čije podrijetlo ste sigurni da je ekološki prihvatljivo.

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.