pripremljen losos s rizom, rizotom i tjesteninom s kozicama

Plan prehrane – štedi novac i vrijeme

Planiranje prehrane proces je u kojem unaprijed odlučujemo i pripremamo hranu koju ćemo jesti u određenom periodu. Ovo je odlična ideja za sve one koji žive užurbano, izbjegavaju potrošiti puno novca i vremena za pripremu hrane, a istovremeno žele dobro jesti, uravnoteženo se hraniti, čak i smršavjeti. 

rezanje namirnica na dasci

Smanjite stres

Ako napravite plan prehrane, smanjit ćete stres zbog odlučivanja što ćete jesti i kuhati. Koliko vam vremena svakoga dana oduzme razmišljanje o tome što ćete jesti za doručak, ručak i večeru? Umjesto da to činite svakoga dana tri puta, uštedite vrijeme i o hrani razmišljajte jednom ili dvaput tjedno. Odvojite nekoliko sati u tjednu kako biste isplanirali jelovnik, kupite potrebne namirnice i unaprijed termički obradite hranu koju planirate jesti u narednom razdoblju. 

Uštedite vrijeme i novac

Rasporedite jela u porcije, stavite ih u hladnjak ili zamrzivač – i to je to! Kada budete gladni, izvucite pripremljeno jelo iz hladnjaka ili zamrzivača, odmrznite ga ili podgrijte u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku i pojedite pa nastavite dalje s vašim danom. Nećete samo znatno uštedjeti vrijeme za pripremu jela nego ćete smanjiti i troškove. Uz plan prehrane nećete imati potrebu naručivati preskupa jela iz dostave. Namirnice koje kupite u trgovini ili na tržnici uistinu ćete i pojesti, a ne ih ostaviti da trule u hladnjaku zato što ste umorni pa vam se ne kuha. 

pripremljena hrana u posudi
pripremljena jela u kutijama za pohranu hrane

Donesite bolje odluke

Kada ste gladni, pojest ćete bilo što. Ako u hladnjaku imate pripremljene uravnotežene obroke s odgovarajućom količinom bjelančevina, ugljikohidrata i masti, posegnut ćete prije za tim jelima nego za mobitelom i aplikacijom za naručivanje hrane. Plan prehrane omogućuje vam da unaprijed donesete bolje odluke o svojoj prehrani, da uvrstite više voća i povrća u jela koje jedete, ali i smršavite. Naime, lakše je kontrolirati kalorijsku vrijednost hrane koju samostalno pripremate te unaprijed pakirate u porcije. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.