Razbijamo mitove o ugljikohidratima

banana, jabuka, sjemenke, kruh, zitarice na stolu
Copyright (c) 2016 Oleksandra Naumenko/Shutterstock. No use without permission.

Mišljenje koje dijele mnogi jest da su ugljikohidrati odgovorni za višak kilograma i glavni su neprijatelj na tanjuru ako želite imati lijepu liniju, ten i dobro zdravlje. Istina, danas je na tržištu dostupno puno tvorničkih proizvoda koji imaju loš glas jer ne doprinose zdravlju organizma, već je njihov cilj kratkoročno zadovoljiti nepca bez ikakvih nutritivnih vrijednosti i dobrobiti za organizam. Visokokalorične proizvode treba smatrati manje zdravima jer su siromašni hranjivim tvarima, a sadrže rafinirane šećere. No mnogo je dobrih i važnih izvora ugljikohidrata koje je važno uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Za početak, vrlo je važno razlikovati svježe namirnice od procesuiranih proizvoda. Puno je zabluda koje je važno što prije ukloniti kako bi se ugljikohidrati na pravilan način koristili u prehrani. Objašnjenja za neke od njih nudimo u nastavku.

Nisu svi ugljikohidrati nezdravi

Ugljikohidrati nisu samo kruh i tjestenina već jedna veća skupina namirnica koju možemo podijeliti na jednostavne i složene. Najbolji izvori ugljikohidrata su svježe voće i povrće, grahorice, grašak, leća, smeđa riža, kvinoja, zob, sjemenke bundeve, chia sjemenke, suncokretove sjemenke, slatki krumpir, bademi, lješnjaci, orasi i cjelovite žitarice. Dobri su jer imaju visok udio vlakana, sadrže prirodne šećere, niskog su glikemijskog indeksa, polako se probavljaju, duže otpuštaju energiju i drže nas sitima i tako pomažu pri mršavljenju. S druge strane, trebalo bi smanjiti unos ugljikohidrata koji sadrže puno šećera, a malo vlakana, daju malo energije, brzo se probave i pretvaraju u masti.

rizin keks, slanutak, kruh i bezglutenske namirnice
Copyright (c) 2020 aleksandr talancev/Shutterstock. No use without permission.
puding od zobenih pahuljica s bananom
Copyright (c) 2018 natashamam/Shutterstock. No use without permission.

Ne sadrže svi ugljikohidrati gluten

I gluten i ugljikohidrati često imaju zajedničke prve asocijacije u obliku namirnica, a to su najčešće kruh i tjestenina. Ipak, međusobno imaju bitne razlike. Gluten je protein koji se nalazi u pšeničnim proizvodima i brašnu, kao i umacima za salatu, delikatesama i brojnim drugim proizvodima. Ipak, važno je naglasiti da u pojedinim namirnicama koje imaju složene ugljikohidrate nema glutena. To su prije svega namirnice poput smeđe riže, kvinoje, voća, povrća i grahorica, orašastih plodova. Osim toga, danas postoji niz pekarskih proizvoda bez glutena, poseban bezglutenski kruh, bezglutenska tjestenina i keksi, rižini rezanci koji su odličan izvor energije i dr.

Nisu svi ugljikohidrati odgovorni za višak kilograma

Ugljikohidrati nisu glavni krivci debljanja. Naprotiv, neki čak pomažu u gubljenju kilograma i održavanju optimalne težine. Tajna je u vlaknima koja sadrže jer upravo vlakna daju energiju potrebnu za fizičku aktivnost. Naravno da bijeli kruh, pizza ili krafne neće pomoći u mršavljenju, ali s druge strane, konzumacija zobene kaše ima određene dobrobiti za organizam i liniju. To je obrok koji sadrži vlakna, vitamin B, fosfor, magnezij i cink. Ima malo masti, stabilizira šećer u krvi i ostavlja dug osjećaj sitosti, što obično rezultira smanjenim ukupnim unosom kalorija u danu. U dijetu uvrstite mahunarke poput slanutka i leće, batat, smeđu rižu i voće, a izbjegavajte rafinirane šećere i proizvode od bijelog brašna. Naravno, sve u umjerenim količinama. I imajte na umu da za pravilno mršavljenje treba jesti sve skupine namirnica – i masti i ugljikohidrate i proteine. Voće, povrće i cjelovite žitarice nužni su da bi se održala optimalna težina i zdravlje srca te redovita probava.

pladanj voca, kruh, povrce i zitarice na stolu
Copyright (c) 2018 marilyn barbone/Shutterstock. No use without permission.

Nije istina da ih sportaši izbjegavaju u prehrani

Pogrešno je eliminirati ugljikohidrate iz prehrane, osobito ako se redovito bavite fizičkom aktivnošću i sportom. Ključni su za profesionalne sportaše jer su ugljikohidrati glavni izvor energije pa ih obično konzumiraju i prije i nakon treninga. Banane i pločice od žitarica njihovi su česti suputnici u torbi, a često konzumiraju i posebne sportske shakeove i pića koji sadrže ugljikohidrate. Naravno, sve voće je dozvoljeno i preporučuje se jesti nakon intenzivnog vježbanja. Smoothieji i mliječni proizvodi su izvrstan izbor ili primjerice sendvič s kruhom od cjelovitog zrna i sl. Činjenica je da proteini i ugljikohidrati rade zajedno u izgradnji mišićne mase i da su proteini bez ugljikohidrata manje učinkoviti.

 

*Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.