Istarska kuhinja, savršen spoj mora i kontinenta

Različiti povijesni, zemljopisni i kulturni utjecaji stvorili su očaravajuću fuziju koja je istarska kuhinja. Savršeno jednostavna, ali neodoljivo ukusna, njezina jela osvajaju svojim okusima. Brojne su kulture ovdje kroz stoljeća ostavile traga. Od romanske preko germanske pa sve do slavenske, istarska kuhinja kombinira baš sve. Ipak, najznačajniji je zasigurno imala Venecija. Osim kulturnih, povijesne i zemljopisne prilike također su dale svoj doprinos u istarskim jelima.

Spoj mora i kontinenta

Istarska kuhinja savršen je spoj kopna i mora. S jedne strane morski plodovi i riba, a s druge mesna jela od slavnog istarskog goveda, pršuta sušenog na buri i janjetine. I sve to u kombinaciji s finim sirevima, aromatičnim šparogama i nezaobilaznim tartufima, istarska kuhinja nudi ukusne zalogaje za svakoga. Jela ovog kraja karakterizira jednostavnost, što je naslijeđe namirnicama siromašne prošlosti. No ne dajte se zavarati, kvalitetne namirnice itekako nadoknađuju kvantitetu, a delicije istarske kuhinje diče se izvrsnošću.

Mnoštvo okusa

Karakteristična jela istarske kuhinje zasigurno su maneštre i raznovrsne tjestenine, od kojih su najpoznatije pljukanci i fuži. Spojene s jednostavnim i sočnim šugovima od kokoši, srdela, sa šparogama i drugima čine jedna od najupečatljivijih jela. Ljubitelje nešto konkretnijih okusa svakako će oduševiti janjetina ispod peke uz dodatak povrća, dimljeni ombolo ili, pak, kobasica s kiselim kupusom.

Posebno mjesto za tartuf

Buzare sa škampima i drugi morski plodovi osvojit će čak i najzahtjevnije gurmane. Istarska kuhinja čuva posebno mjesto za maslinovo ulje. Može ga se naći u gotovo svakom jelu, a nađete li se u Istri, svakako probajte istarsku supu od maslinova ulja, vina i kruha. Ipak, najupečatljivija asocijacija ove kuhinje definitivno je tartuf. Jesenski bijeli i ljetni crni, tartufi su nezaobilazan dodatak brojnim jelima, posebno naizgled jednostavnim tjesteninama.

Istarska kapljica

Nakon uživanja u očaravajućim jelima koje nudi istarska kuhinja, sve treba završiti finom kapljicom. A Istra je nadaleko poznata po svojoj malvaziji i teranu. No ne smijemo zaboraviti i na muškat, žlahtinu, ali ni rijetke autohtone sorte borgonju i hrvaticu. Među ljubiteljima finih vina na posebnom je glasu i istarski morski pjenušac od žlahtine. Žlahtina koja godinu dana odleži na morskom dnu na dubini od tridesetak metara, zaštićena od svjetlosti i kisika dobiva posebnu aromu i posebno mjesto među vinima.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.