Jar of hot honey and dry chili peppers on wooden table
Copyright (c) 2022 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Hot honey – kušajte slatko na ljuto!

Ljuti med poputno je neobičan i nov začin koji se može koristiti za sve, od sira i mesa do voća. Sve što vam treba za hot honey jest obični med i malo ljutih začina poput čilija, tabasca ili ljutog umaka po vašem izboru. 

Board with hot honey and ingredients on table
Copyright (c) 2021 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Uradi sam!

Sve sastojke potrebne za pripravu mnogi će pronaći i u svojoj kuhinji. Stavite u mali lonac ili tavu malo meda, pahuljica čilija ili nekog ljutog umaka pa ih polako zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se ne počnu stvarati mjehurići na rubovima posude. Ne dopustite da smjesa prokuha jer će se vrenjem med previše zgusnuti. Također, med se ne smije naglo zagrijavati jer tako gubi svoja vrijedna svojstva. Ključ je, dakle, u postupnom zagrijavanju! Kada med postupno zagrijete na srednje jakoj vatri, pričekajte nekoliko minuta da bi se čili i ostali sastojci rastopili u medu. Nakon toga, med protisnite kroz gazu ili sitno cjedilo i – vaš je hot honey spreman za korištenje!

Na meso i slatko, uz povrće...

Hot honey možete koristiti s cijelim nizom namirnica, pa će tako biti izvrsna marinada za ljutu pečenku, a jednako će se dobro slagati i s tamnom čokoladom u desertu, baš kao i sa stir fry povrćem. 

The concept of Indian cuisine. Baked chicken wings and legs in honey mustard sauce. Serving dishes in the restaurant on a black plate. Indian spices on a wooden table. background image.
Copyright (c) 2019 Zu Kamilov/Shutterstock. No use without permission.
Bowl of hot honey sauce on white wooden background with space for text
Copyright (c) 2022 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Mijenjajte začine!

Osim klasičnog tabasco umaka ili čilija, u svoj hot honey možete dodati i druge ljute začine po svom ukusu. Tako u med možete umiješati sjemenke gorušice, usitnjeni češnjak i naribani hren, a osim ljutim, probajte ga začiniti i kiselim sastojcima. U svoju ljutu mješavinu medene slatkoće možete dodati i pokoju kapljicu vinskog, jabučnog ili balzamičnog octa. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.