Med – bezvremenski dar prirode

Med se u ljudskoj prehrani koristi već više od 9000 godina, a mnogima je i danas omiljeno sladilo za razna jela i napitke. Sladak, ljepljiv, zlatni med jedna je od najstarijih namirnica u ljudskoj povijesti. Oko 7000. godine prije Krista u spiljama u Španjolskoj pronađeni su zapisi o uzgoju pčela, a taj je uzgoj bio popularan i u starom Egiptu. Naime, Egipćani su ga poklanjali bogovima, koristili ga kao sladilo i kao jedan od sastojaka smjese za balzamiranje. I u staroj su se Grčkoj i Rimu kolači od meda poklanjali bogovima kao izraz poštovanja.

Intenzivnije i blaže verzije

Med je bogat fruktozom, glukozom, saharozom, enzimima, mineralima kalcijem, željezom, magnezijem, bakrom, fosforom, manganom i cinkom, kao i vitaminima i aminokiselinama. Razlikujemo onaj tamnije i svjetlije boje. Osnovna je razlika u tome što tamniji med sadrži više minerala i antioksidansa, a svjetliji ima blaži okus. Alkoholno piće od meda, popularna medovina, u prošlosti se smatrala pićem bogova. Zanimljivo je i da je med sve do razdoblja renesanse, kad ga je zasjenio šećer, bio omiljeno sladilo.

Izvor zdravlja i energije

Kilogram meda ima oko 3300 kalorija, a danas možemo uživati u više od 300 vrsta meda. Odličan je za ublažavanje simptoma prehlade, kašlja, gripe i upale grla. Za učinkovito liječenje upale grla isperite grlo mješavinom od dvije žlice meda, četiri žlice jabučnog octa i prstohvata soli. On je također izvor ugljikohidrata, što ga čini idealnim za rad mišića. Naime, ugljikohidrati su „primarno gorivo“ koje tijelu daje energiju. Stoga, bilo da tražite energetski poticaj ili samo slatku nagradu nakon dugog i napornog treninga, med je jednostavan i ukusan prirodni izvor energije.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.