Med i cimet – idealna kombinacija okusa

Med i cimet stalni su postav začina i sladila u našim kuhinjama. Obožavamo ih u brojnim kombinacijama čajeva, slastica, ali i slanih jela. No zajedno čine moćan duo koji osvaja izvrsnim sastavom, ali i nenadmašnom kombinacijom okusa i aroma.

Bezvremenski med

Med je jedna od najstarijih namirnica u ljudskoj ishrani. A povjesničari tvrde kako je u primjeni tisućama godina, spominje se i kao dar bogovima u starome Egiptu te Grčkoj i Rimu. Ovaj slatki nektar dobiven preradom cvjetnog nektara kod pčela u povijesti se koristio i kao sastojak za balzamiranje. Danas je pak moćan zaslađivač čajeva, ali i kave. Što ne čudi jer je bogat prirodnim šećerima glukozom, fruktozom i saharozom. A poznat je med i kao izvor minerala poput kalcija, željeza, magnezija, bakra i brojnih drugih važnih za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Uz to, med u sebi sadrži i vitamine te antioksidanse čija je koncentracija jača u tamnijem medu. Ali ako pak niste ljubitelji jakih okusa tamnijih medova, svjetliji će biti bolji izbor jer im je okus slabiji, no isto vrijedi i za njegove mikronutrijente.

Mirisni cimet

Aromatični cimet jedan je od najpopularnijih začina slatkih jela. Ipak je, iako porijeklom s dalekog Istoka, svoje mjesto pronašao u gotovo svakom kutku planete. No koristimo ga i za začinjavanje slanih jela, posebice mesa, kojima daje izvrsnu aromu. Cimet volimo i zbog njegova sastava, posebice zato jer je bogat izvor kalcija, no ne treba zanemariti ni željezo te vlakna kojima ovaj drveni začin obiluje. Kao i med, cimet je dobar izvor antioksidansa, čak jedan od najboljih u svijetu začina.

Neodoljiva kombinacija

Kada se spoje, med i cimet daju punu raskoš aromatična i slatka okusa koji malokoga ostavi ravnodušnim. Sastavni su dio medenjaka i brojnih drugih kolača koji nas asociraju na blagdansko razdoblje i u nama pobuđuju lijepe osjećaje. A zajedno obogaćuju okuse brojnih čajeva kojima će dati slatkoću i zamamnu aromu. No ne spajaju se dobro samo zbog kompatibilnih okusa. Dapače, spojem njihovih sastava dobivate pravu ugljikohidratnu energetsku bombu. Zato će med i cimet biti izvrsna opcija za ukusan doručak prepun energije, ali i arome i okusa koji će vam izmamiti osmjeh na lice.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.