levantinski humus sa slanutkom

Food trend – levantinska kuhinja

Gastronomija koja povezuje okuse libanonske, turske, izraelske, egipatske, palestinske, libijske i druge bliskoistočne okuse sve više osvaja svojim neodoljivim okusima. Istovremeno je i jednostavna i posebna, a stvorena je za dijeljenje s dragim ljudima. Isprobajte nove okuse i otkrijte čari levantinske gastronomije.

levantinska umaci od sjemenki

Zamezite

Poveznica joj je Bliski istok, a iako ima neke opće točke po pitanju jela, levantinska kuhinja ipak u sebi nosi i posebnost svake zemlje i njima karakteristične specijalitete. Međutim, sve njih ipak povezuje dijeljenje. Jer u jelima levantinske gastronomije ne uživa se sam već u društvu s dragim ljudima, uz mezu, dugo uživanje u finim zalogajima. Raznolikost okusa i bogatstvo aroma dio je ove gastro priče više od 10 000 godina, pa prema legendi, u levantinskim specijalitetima uživao je i sam Odisej. Suvremene migracije levantinsku kuhinju dovele su na Zapad i otkrile svu raskoš jela.

 

Od umaka do mesa

Ova se gastronomija često uvrštava među najsvježije. Od klasika poput hummusa, baba ganousha, tabulleha do manje poznatih pancara (umak od cikle, češnjaka, jogurta i pistacija) i hammera (umak od oraha, crvene paprike i nara), bliskoistočni umaci osvajaju svojim spletom okusa i aroma. Kad su sastojci u pitanju, levantinskom gastronomijom vladaju slanutak, halloumi sir, feta, nar, masline, tikvice, paprika. No ključni su ipak patlidžan i limun jer bez limunova soka ova gastronomija nije ista. Mesoljupce će oduševiti specijaliteti od piletine spojeni s pikantnim umacima, goveđi ražnjići s tarator umakom (na bazi limuna, češnjaka i tahinija) ili dugo pečena janjetina. Ako ste ipak više ljubitelj ribljih specijaliteta, isprobajte lignje, razne vrste riba pripremljenih na grillu, pečene ili pržene uz umak

levantinska delikatesa s umakom
levantinska jelo sa slanutkom

Mirisni začini

Ono što jela levantinske kuhinje čini tako posebnom su začini. Kardamom, cimet, kumin i kurkuma već su dobro poznati, no samo su mali dio. Baharat (mješavina arapskih začina) i sumac koji krasi limunasta aroma također doprinose neodoljivosti ovih jela. Uz začine, česta je upotreba i začinskog bilja među kojem se ističu peršin, korijandar i menta, ali i uvijek prisutni orašasti plodovi.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.