Đumbir
Đumbir je neizostavan sastojak azijske kuhinje gdje se uzgaja preko 3000 godina. Španjolci i Portugalci su ga odnijeli u Afriku i na Karibe, a danas je omiljen i nadasve zdrav začin koji se upotrebljava diljem svijeta. Bogat je aromatskim hlapljivim uljima koja mu daju karakterističan miris i okus. Ima jako protuupalno djelovanje, potiče cirkulaciju i probavu, a njegov ljuti sastojak (gingeroli) smanjuje mučninu. Antispazmatska svojstva čine đumbir djelotvornim lijekom protiv bolnih menstruacija i grčeva u probavnom sustavu. Nasjeckan, izmrvljen ili narezan, upotrebljava se kao začin brojnim jelima od mesa, ribe i povrća. U marinadama se jako dobro slaže s agrumima, češnjakom, sojinim umakom i lukom. Đumbir stoga mora biti neizostavan sadržaj svakog hladnjaka. Uvijek imajte malo svježeg đumbira u svojem hladnjaku. Naribajte đumbir i iscijedite sok, koji će svako jelo od rakova ili riba učiniti drugačijim i zanimljivim. Možete ga dodati juhama, marinadama i varivima neposredno prije posluživanja.