
Piletina na libanonski s bulgurom i limunom
sastojci
- 1 pileći rasjek (batak, zabatak, krila i prsa)
- 1 žličica sjemenki komorača
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 žličica morske soli
- 0.5 žličice čilija u prahu
- 0.5 žličice sjemenki kumina
- 1 žličica zrna crnog papra
- 3 žlice brašna
- 1 glavica komorača
- 1 glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 srednje mrkve
- 150 g bulgura ili kus-kusa
- 150 ml suhog bijelog vina
- 500 ml pilećeg temeljca
- 1 žlica listova svježeg ružmarina
- korica jednog domaćeg limuna
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 4 žlice kiselog vrhnja
Način pripreme
Prvo zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite srednje veliko pile i rasijecite ga na batak, zabatak, prsa i krila. Ostatak pileta ostavite za pileću juhu ili temeljac. Stavite sve začine i sol u mužar pa ih usitnite da dobijete fini prah. Dodajte brašno pa sve dobro promiješajte. Sada s ovim aromatiziranim brašnom dobro natrljajte piletinu. Ostatak brašna sačuvajte za poslije.
U dubokoj posudi za pečenje dobro zagrijte maslinovo ulje. Na njemu prepržite komade piletine sa svih strana dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Kad je piletina potamnila izvadite je na tanjur i pokrijte aluminijskom folijom da se ne hladi. U posudu u kojoj ste pekli piletinu dodajte na trakice nasjeckani komorač, crveni luk, usoljene limune i sitno nasjeckane listiće ružmarina. Smanjite vatru pa pržite 5 minuta dok povrće ne omekša i lagano požuti. Dodajte bulgur pšenicu i ostatak aromatiziranog brašna pa sve dobro promiješajte.
Sada ulijte vino, pojačajte vatru pa pustite da zavrije. Pustite da alkohol iz vina ishlapi pa dodajte pileći temeljac da pokrije sve namirnice u posudi. Napravite papirnatu kartušu (krug od papira za pečenje promjera posude u kojoj spremate jelo). Kartušu namočite u vodi i premažite maslinovim uljem. S njom pokrijte povrće pa na nju stavite pečenu piletinu.
Posudu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite otklopljeno 45 minuta dok kožica na piletini ne postane tamno žuta i hrskava. Jelo poslužite toplo preliveno žlicom kiselog vrhnja i posuto zelenim listićima komorača. Ako ste ljubitelj povrća jelu uz komorač i crveni luk možete dodati mrkvu, celer ili češnjak. Uz ovo jelo će najbolje ići suho vino poput Malvazije.
Proizvodi iz recepta
