narezana foccacia s rajcicom

Focaccia – ukusna predstavnica talijanske kuhinje

Ljubitelji talijanske kuhinje sigurno vole I redovito jedu focacciu – pečeno tijesto koje je okusom najsličnije pizzi pa je neki nazivaju i pizza bianca (bijela pizza). Ono zbog čega se focaccia još naziva pizza bianca jest to što kao prava pizza nema nadjev, odnosno šunku, sir i pasiranu rajčicu. Najčešće se priprema tako što se u razvaljano tijesto prstima utiskuju udubljenja, a potom se premazuje maslinovim uljem, na njega se stavlja povrće poput maslina i cherry rajčica uz dodatak raznih začina, primjerice ružmarina, soli i papra.

narezana focaccia na tanjuru

Ne zaboravite dodatke!

Focaccia se može jesti samostalno, ali i kao ukusan dodatak raznim umacima. Pravi je predstavnik talijanske kuhinje pa se tako može jesti uz jela bazirana na tjestenini, ali i kao sendvič i predjelo. Današnje verzije focaccie, za razliku od tradicionalne, mogu sadržavati gljive poput šampinjona, mladi luk, ali i kapar i inćune. No, ne morate strahovati od stavljanja ostalih dodataka kako bi vaša focaccia bila bogatija, a to mogu biti feta sir i pokoja šnita pršuta.

Zlatna kora, meka sredina

Focacciu bi se, zapravo, moglo nazvati pogačom od dizanog tijesta koje mora biti meko u sredini, ali pomalo zapečeno, sa zlatnom i hrskavom korom. Oblik focaccie je tradicionalno pravokutan, no vaše pogače mogu biti i u mini verziji, za samo dva zalogaja, a ako želite biti kreativni, baš kao i s kruhom, možete isplesti pletenicu od tijesta ili oblikovati vijenac te ga bogato ukrasiti začinima i povrćem po želji. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

narezana focaccia na dasci