pecivo s kaparima

Kapari: za jela s karakterom

Moćni mediteranski pupoljci sa samonikle grmovite biljke zvane Capparis Spinosa pikantan su začin i dodatak jelima, slankasto-kiselkastog okusa. Obično rastu u blizini mora, u pretežno sušnim kamenitim područjima i beru se isključivo ručno. Beru se zatvoreni pupoljci koji se najprije sortiraju prema veličini, a potom suše, kisele, potapaju u morsku vodu…  Kažu, što sitniji, to bolji. Naime, sitniji su tvrđi, okrugliji i imaju manje intenzivnu aromu. Dobri su za hladna predjela, salate, odlični su i uz inćune, u kombinaciji s rukolom ili kremastim sirom, rajčicama, a mogu se koristiti i kao dodatak sendvičima, tjestenini ili pizzama. Veći su nešto mekši, imaju intenzivniju cvjetnu aromu i bolje funkcioniraju kao dodatak umacima i varivima.

kapari s lososom

Zanimljiv intenzivan začin

Za kapare vrijedi slično pravilo kao i za masline. Ili su predmet obožavanja ili ih se u potpunosti izbjegava koristiti. U pravilu se trebaju čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Jednom kad se otvore, najbolje ih je držati u hladnjaku. Mali zeleni pupoljci odvažan su dodatak recepturama. Pašu i uz meso i uz ribu, niskokalorične su, imaju malo masti, proteina i ugljikohidrata, a dobar su izvor antioksidansa, flavonoida. Od vitamina je najznačajniji vitamin K, a od minerala treba istaknuti bakar.

 

Pripremite savršen tartar

Kapari se mogu kupiti u ulju, octu ili salamuri. Kako ne biste previše zaslanili jelo dodavanjem kapara, slobodno ih možete i malo isprati pod vodom. Ili jednostavno izbjegavajte dodavati puno soli ako namjeravate u recepturi koristiti kapare. Najbolje ih je dodati na kraju pripreme, kao što biste to učinili s nekim drugim mediteranskim začinom. Kapari su jedan od ključnih sastojaka široko popularnog tartar umaka koji je neizostavan uz razna pržena i pohana jela. Za dobar tartar važno je isjeckati kapare te pripremiti i druge sastojke poput vrhnja i majoneze, kiselih krastavaca, malo senfa te peršina.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

umak s kaparima u zdjelici