carpaccio s limetom

Carpaccio – delikatesa bez premca

Vjerojatno ste među policama u prodavaonicama barem nekoliko puta vidjeli carpaccio. Najčešće od lososa, govedine ili komada crvenog mesa, carpaccio je izuzetno tanko narezan komad mesa ili ribe, istučen i poslužen sirov. Poslužuje se kao predjelo, da otvori apetit, a njegova povijest ne seže tako daleko – samo do početka šezdesetih godina prošloga stoljeća.

porcija carpaccia na tanjuru

Prije glavnog jela

Osmišljen je u Americi i to kao jelo poznatog kalifornijskog kuhara Giuseppea Ciprianija koji ga je posluživao uvaženim gostima u svom mondenom restoranu. No, riječ je zapravo o inačici natrganog mesa iz Piedmonta u Francuskoj. No, to i nije toliko bitno jer od podrijetla carpaccia važniji je njegov okus! Izuzetno tanko narezano meso ili riba najčešće se prelije maslinovim ili kojim drugim delikatesnim uljem te se poslužuje uz razne paštete, sireve, voće i orašaste plodove te umake. 

Tanko, tanje...

Postoji nekoliko tehnika posluživanja carpaccia, no ključno je ukloniti svu masnoću i žilice s mesa. Potom neki režu pa kuhinjskim batom tuku i stanjuju meso ili ribu do željene debljine. Drugi, pak, prvo malo prepeku meso kako bi mu se zatvorile pore pa ga potom režu, dok će nekima biti dovoljna samo vještina tankog rezanja. Preporuka jest da se meso ili riba prije rezanja što više ohlade jer ih je hladne lakše rezati i postići željenu debljinu.

tanko narezano meso za carpaccio
carpaccio od lososa

Birajte provjereno!

Najvažnije u pripremi carpaccia jest da meso mora biti svježe i iz provjerenog uzgoja, baš kao i riba. Zato je najbolje kupiti svježe meso ili pak jedan od polupripremljenih carpaccio odrezaka koje možete pronaći u prodavaonicama, uglavnom u hladnjacima s delikatesnim proizvodima.
Ovoga proljeća, možda baš kao zanimljivo predjelo na uskrsnom stolu, poslužite
carpaccio i ponudite svojim ukućanima novu dimenziju okusa. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.