Copyright (c) 2016 BarbaraGoreckaPhotography/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 BarbaraGoreckaPhotography/Shutterstock. No use without permission.

Bogatstvo namirnica iz regionalnog uzgoja

Sve je više kupaca koji traže namirnice provjerenog i domaćeg porijekla. Ovo osobito vrijedi kad je u pitanju sezonski orijentirana prehrana kojoj se sve više okrećemo jer ona našem organizmu donosi najviše dobrobiti. SPAR je prepoznao njihovu vrijednost i okupio ih pod brendom Vrtovi Hrvatske. Uz uvijek svježe voće i povrće ponuda je bogatija i za perad iz slobodnog uzgoja. Hrana koja se uzgaja u našoj neposrednoj blizini puno brže dolazi do polica trgovina, pa osim što je provjereno svježa, zbog kraćeg transporta i zagađivanje okoliša je manje. U današnjem vremenu, priprema jela s namirnicama domaćeg porijekla doživjela je pravi uzlet. Informacija gdje i na koji način je ugojen svaki plod korišten u obroku od neprocjenjive je vrijednosti.

Copyright (c) 2017 Monkey Business Images/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Monkey Business Images/Shutterstock. No use without permission.

U skladu s prirodom

Naša domovina može se pohvaliti izrazito plodnim tlom i klimatskim uvjetima
izrazito povoljnim za uzgoj raznovrsnog voća i povrća. Stoga nimalo ne čudi da
su plodovi dozreli u takvim uvjetima posebno ukusni i primamljivi. Svaka sezona
ima svoje posebnosti, a ovaj period nije iznimka kad su u pitanju svježi plodovi bez kojih ne možemo zamisliti lagane obroke. 

Aduti Vrtivi Hrvatske

Iznimno cijenjene, šparoge su prava inspiracija za ukusan ručak. Nutritivno su bogate, dijetalne, zdrave i ukusne. Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrijednosti dopuštaju maksimalno uživanje koje bi si svatko trebao priuštiti. Iako su bukovače najbolje u rano proljeće i jesen, volimo ih tijekom cijele godine. U prirodi one rastu na oborenim stablima listopadnog drveća i panjevima, ali one iz kontroliranog uzgoja jednako su vrijedne i ukusne. U 100g sadrže oko 33 kalorije, a uz puno vode nude i druge nutrijente poput kalija,selena i željeza.

Omiljeni dodatak varivima svakako su žute mahune. Bogate su vitaminima i vlaknima zbog čega bi se na našim tanjurima trebale naći što češće. Domaće žute mahune s potpisom Vrtova Hrvatske dostupne su od svibnja, a osobito ljeti kad su nezaobilazan dodatak salata ili variva. A ljubitelji salata već sigurno jako dobro poznaju jednu od najcjenjenijih sorti, lollo rosso. Jedinstvenog izgleda tamnocrvenih kovrčavih listova osvježavajući je dodatak brojnih jela.

Cherry rajčice ne trebaju posebno predstavljanje. Bez njih naprosto nema sezonske salate, a osobito su ukusne uz pečenje, još tople iz pećnice. A uz to, bogate su kalcijem, željezom, vlaknima i tek oko 15 kalorija na 100 g.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.