crveni azuki grah u drvenoj kuhaci
Copyright (c) 2017 Chokchai Daoruang/Shutterstock. No use without permission.

Azuki – grah za pripremu slastica

Azuki grah ili kako ga često zovu crveni mungo grah mala je crvena mahunarka koja se često koristi u azijskoj kuhinji. Ima slatkast okus i kremastu teksturu te se može koristiti u pripremi raznih jela, ali najpoznatiji je u pripremi raznih azijskih slastica. Nekada se tradicionalno koristio za spravljanje slatkih deserta, no danas se često nalazi na popisu sastojaka za pripravu slanih jela.

pasta od graha u zdjelici
Copyright (c) 2018 13Smile/Shutterstock. No use without permission.

Na slatko!

Azuki grah može se pripremati na brojne načine. U Japanu se često kuha sa šećerom kako bi se dobio slatkasti pire koji se koristi kao nadjev za slatka peciva i kolače, kao što su dorayaki – japanske palačinke s nadjevom od azuki graha i daifuku – mocha kolačići od rižinog brašna punjeni azuki pireom. U kineskoj kuhinji često se koristi u kombinaciji s rižom za spravljanje slatkastih rižota, a može se dodavati u kolače, muffine i krekere kako bi im podario kremast i sladak okus.

U salatu ili u čaj

No, osim u slasticama, azuki grah je čest sastojak i u salatama, a odlično se spaja s  ostalim grahoricama poput edamamea i mungo graha. Naravno, prije nego što ga stavite u salatu, treba ga prethodno skuhati i ohladiti, a potom ga dodajte u svoje omiljene povrtne kombinacije. Također, možete napraviti i čaj od azukija tako što ćete ga prepržiti, a zatim skuhati i procijediti tekućinu u koju potom možete dodati narančine ili limunove kore i malo meda, ako želite. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

crveni azuki grah u drvenoj zdjelici