Antistres zalogaji u kojima ćete uživati

Pod stresom ste? S obzirom na situaciju nije neobično da vam se javljaju neugodni osjećaji anksioznosti, tjeskobe, nesigurnosti i da sve to zajedno izaziva nesanicu. Neželjene osjećaje i simptome možete ublažiti prirodnim putem. Unos određenih namirnica ciljano će djelovati na vraćanje ravnoteže u organizmu, poticati osjećaj smirenosti i vratiti kvalitetan san. Najvažnije od svega jest da u ovakvim stresnim razdobljima ne preskačete doručak. Nadamo se da ćete se odlučiti za nešto iz bogate antistres palete namirnica kako biste pomogli i sebi i svom organizmu lakše prebroditi ovo teško razdoblje.

Kalij i vitamin B

Banana je bogata kalijem – mineralom koji pomaže normalizirati ritam srca i smanjuje osjećaj napetosti u tijelu. Kad smo pod stresom, brzina bazalnog metabolizma raste što dovodi do smanjenja razine kalija. Taj disbalans uspješno rješava jednostavan i brz „banana snack“. Banane obiluju i triptofanom koji povećava formiranje serotonina, hormona sreće i melatonina, hormona spavanja. Avokado je još jedna antistres namirnica koju je dobro uvrstiti na jelovnik. Ovaj zeleni plod bogat je vitaminom B koji održava zdravlje živaca i moždanih stanica. Prema nekim studijama, upravo su osjećaji depresije i anksioznosti povezani s manjkom vitamina B. Zato na sendviče i tostove umjesto klasičnih namaza stavite avokado ili, još bolje, pripremite ukusni guacamole namaz.

Čudotvorna kamilica

Mlijeko i jogurt bogati su kalcijem i vitaminom B koji su vrlo važni za kosti i zdravlje živaca, a sadrže i stabilizator raspoloženja – triptofan. Ova esencijalna masna kiselina aktivno djeluje po pitanju stvaranja hormona melatonina koji uspješno regulira ritam spavanja i pozitivno utječe na dobro raspoloženje. Jedna od biljaka čiju konzumaciju trebate povećati u stresnim trenucima jest i kamilica. Za smirujući efekt zaslužan je flavonoid pod nazivom apigenin koji potiče osjećaj smirenosti prilikom konzumiranja ove omiljene biljke. Osim toga, redovna konzumacija ovog čaja podiže i razinu glicina u tijelu, aminokiseline koja opušta živce i mišiće. Redovnim ispijanjem čaja također možete ojačati imunitet.

Moćni Slanutak

Naranče i drugi citrusi poznati su kao izvori vitamina C. Stres zna „pojesti“ zalihe tog vitamina, a organizam ga ne proizvodi sam. Zato je važno stalno obnavljati njegove količine kako bi imunosni sustav djelovao učinkovito i pod stresom. Dakako, ne treba zaboraviti ni tamnu čokoladu koja povećava razine serotonina. Dobar saveznik u borbi protiv stresa jest i slanutak. Poput ostalih grahorica, slanutak obiluje željezom i cinkom, nutrijentima koji će vam pomoći riješiti se anksioznosti, te vitaminom B koji djelotvorno smanjuje stres. Slanutak je kvalitetan izvor vitamina B6 koji čuva zdravlje središnjeg živčanog sustava i smanjuje umor. Možete ga jesti u varijanti variva, salata, a možda ste i ljubitelj humusa.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.