Copyright (c) 2018 Alexander Ruiz Acevedo/Shutterstock. No use without permission.

Aromatični korijen - u zagrljaju arome đumbira

Neizostavan sastojak brojnih kuhinja, aromatični đumbir svestrani je začin koji će obogatiti svako jelo. Osim kao začin, isprobajte ga i u opojnom čaju. Đumbir se u ljudskoj prehrani koristi od davnina i jedan je od najčešće korištenih začina u indijskoj i drugim azijskim kuhinjama. Podrijetlom iz Kine, korijen ove biljke vrlo je važan u tamošnjoj medicini, kao i u pripremi jela, a uzgaja se preko 3000 godina. Španjolci i Portugalci su ga odnijeli u Afriku i na Karibe, a danas je omiljen i nadasve zdrav začin koji se upotrebljava diljem svijeta.

Copyright (c) 2019 Ivan Guia/Shutterstock. No use without permission.

Svestrana namirnica

Đumbir se koristi u dva oblika – svjež i suh kao začin specifične egzotične arome u pripremi jela i napitaka. Vrlo pikantnog i oštrog mirisa, pomalo paprenog i svježeg okusa, ova mirodija oplemenit će svako jelo u koje ga dodate. Nasjeckan, izmrvljen  ili narezan, upotrebljava se kao začin brojnim jelima  od mesa, ribe i povrća.  U marinadama se đumbir jako dobro slaže s agrumima, češnjakom, sojinim umakom i lukom. Možete ga dodati juhama, marinadama i varivima neposredno prije posluživanja.

Pripazite pri odabiru

Vrijednost i ljekovitost đumbira uglavnom nije samo u mineralima i vitaminima, nego i u aktivnim tvarima gingerolu, zingeronu i shoagolu. Ova eterična ulja daju đumbiru prepoznatljiv miris i okus. Birajući đumbir, obratite pažnju na njegovu kvalitetu. Kad kupujete svjež korijen, uvijek provjerite je li čvrst, gladak i bez tragova plijesni. Prilikom odabira suhog đumbira provjerite ima li tragova oštećenja na ambalaži. Naravno, kad god ste u prilici, dajte prednost svježem korijenu jer sadrži više eteričnih tvari.

Copyright (c) 2018 1981 Rustic Studio kan/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2019 Reuwobee/Shutterstock. No use without permission.

Zagrijte se čajem

Tijekom cijele godine pasat će čaj od đumbira, koji nije samo ugodan nego i ljekovit jer jača imunosni sustav organizma i uspješno se bori protiv virusa prehlade u ovim tmurnim danima. Ipak, prilikom konzumiranja treba imati na umu da korijen đumbira ima snažno zagrijavajuće djelovanje i stoga se ne preporučuje konzumirati ako imate povišenu tjelesnu temperaturu tijekom prehlade, dok se kao imunostimulirajući začin može koristiti, ali u umjerenim količinama i bez pretjerivanja. Osim toga, đumbir je dobar i nakon svakog jela. Ako malo žvačete svježi korijen nakon jela, riješit ćete se neugodnog mirisa u ustima. Naravno, ovo je opcija za sve kojima ne smeta njegov pikantno ljut okus.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.