Copyright (c) 2011 Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2011 Shutterstock. No use without permission.

Sladak život - raznolike vrste šećera

Šećer, kao i sol daje hrani punoću okusa, obogaćuje i dovodi do izražaja okuse drugih namirnica. Bez šećera ne prolazi nijedna slastica, ali ni slano jelo jer on može ne samo ublažiti okus hrane nego i otjerati neželjene mirise kao što su miris svinjske masti ili ribljeg ulja. Svoj život ne možemo zamisliti bez nečeg slatkog. Brojni slatkiši, deserti i kolači sadrže šećer. Na policama trgovina možemo naći različite vrste šećera od kojih ponekad ostanemo zbunjeni. Za što i koje vrste šećera bi bile bolje?

Iz različitih biljaka

Šećer se kroz povijest dobivao iz brojnih različitih biljaka. Kinezi su koristili šećer dobiven od kineske šećerne trske, Egipćani od boba, Indija je poznata po šećeru od palme, američki je kontinent zaslađivao svoje slastice šećerom iz javorovog sirupa, a zemlje srednje Europe koristile su kao izvor šećera sirup od breze ili korijena peršina.

Bijeli šećer

Danas su svima najpoznatije dvije vrste šećera. Bijeli, dobiven uglavnom od šećerne trske i šećerne repice i smeđi, dobiveni od drugih vrsta biljaka. Svoju smeđu boju takvi šećeri zadržavaju zbog  prisutnosti melase u njihovom sastavu. I bijeli i smeđi šećer su zapravo saharoza, koja je kombinacija molekula glukoze i fruktoze.  

Voćni šećer i med

Osim njih, u sastavu brojnog slatkog voća poput smokve, manga, trešanja, banana i grožđa nalazimo prirodne šećere. Oni obiluju fruktozom ili takozvanim voćnim šećerom. Još jedan prirodni zaslađivač je naravno i med, koji u svom sastavu ima fruktozu, glukozu, saharozu i maltozu. 

Alternative običnom šećeru

Kao zaslađivači, bijeli i smeđi šećer nalaze se na istoj razini vrijednosti pa ako koristite bijeli, isto tako možete koristiti i smeđi šećer. Posebne razlike u okusu nećete primijetiti. Ako želite nešto drugačiju verziju zaslađivača, obratite pozornost na med, javorov ili agavin sirup, med ili steviju. Alternative običnom šećeru koje imaju i nutritivnu vrijednost uvijek su bolji odabir. Svakako dajte priliku zukka sladilu i brezinom šećeru

Eritrit i Ksilitol

Zukka sladilo na bazi eritrita dobivenog iz kukuruznog škroba, sadrži 0 kalorija i odlična je zamjena za šećer u kavi, ali i za šećer u slasticama. Kako je zukka sladilo manje slatko od običnog šećera, njegovu količinu u receptima množite s 1,25. Savršena zamjena za bijeli šećer je i onaj brezin ili ksilitol koji osigurava zdraviju verziju slastica. Zamjenjuje bijeli šećer u omjeru 1 : 1, dobro podnosi visoku temperaturu i pogodan je za pripremu kolača. Razliku nećete ni primijetiti, a vaši okusni pupoljci bit će oduševljeni! 

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.