Copyright (c) 2011 Shutterstock. No use without permission.
Alternativni šećeri

U djetinjstvu smo vjerojatno obožavali šećer, a sa starijom dobi postajali svjesniji da neke od tih naših navika i nisu toliko dobre za nas. Iako želja za slatkim ne jenjava, danas su nam dostupna brojna prirodna sladila.  

Najslađe od prirode

Svi koji se žele okrenuti zdravoj i vrijednim sastojcima bogatoj prehrani, ali istovremeno zadržati i trenutke uživanja u slatkim obrocima, na raspolaganju imaju prirodne zaslađivače. Ove prirodne zamjene za šećer, kao što su med, agavin ili javorov sirup, stevia, brezin šećer i drugi, osiguravaju punoću okusa omiljenih slastica i napitaka. Neki kažu da su im jela i kolači pripremljeni s prirodnim sladilima još i ukusniji, a ono što je posebno važno je činjenica da većina prirodnih sladila ima nižu kalorijsku vrijednost od običnog šećera. Zahvaljujući tome, smanjuje se rizik od prekomjerne tjelesne težine i brojnih zdravstvenih problema povezanih s time.

I iako možda nećemo svi staviti nekoliko žličica šećera u kavu ili čaj, ponekad zaboravimo i da se šećeri nalaze u gotovo svim namirnicama koje konzumiramo. S jedne strane tu su prirodni šećeri koje nalazimo u voću i povrću, a s druge strane i šećeri koji se nalaze u industrijski prerađenim namirnicama. No s obzirom na to da je prekomjeran unos šećera postao globalni problem i tržište hrane se uvelike promijenilo proteklih godina. Prirodnih alternativa je sve više i to u sve većem broju namirnica. Zahvaljujući tome, usvajanje zdravih prehrambenih navika nikada nije bilo lakše.