Veganski burgeri od leće, slanutka i prosa
sastojci
- 50 g žute leće
- 75 g prosa
- 2 češnja češnjaka
- 80 g luka
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 limenka slanutka (400 g)
- 60 g mrkve
- 0.5 mljevenog čilija
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žlica senfa
- 20 g zobenih pahuljica
- 2-3 žlice glatkog brašna
- 1 žlica mljevenih sjemenki lana
- sol i papar
Način pripreme
Leću i proso zasebno skuhajte u slanoj vodi pa ih dobro ocijedite i istresite u dublju posudu.
Na jednu žlicu zagrijanog maslinova ulja stavite sitno narezani luk, naribanu mrkvu i pržite ih dok ne omekšaju i dobiju lijepu zlatnožutu boju. Dodajte protisnuti češnjak, još kratko pržite i dodajte kuhanoj leći i prosu.
Ostavite da se svi sastojci ohlade do sobne temperature. Slanutak ocijedite, isperite, ostavite da se dobro osuši pa ga vilicom grubo usitnite, a zobene pahuljice sitnije nasjeckajte.
Leći i prosu dodajte sve sastojke osim lana i brašna, posolite, popaprite i dobro izmiješajte.
Mljevenom lanu dodajte tri žlice tople vode i miješajte da dobijete gustu pastu pa umiješajte s ostalim namirnicama. Na kraju umiješajte brašno. Smjesa mora biti gusta i podatna za oblikovanje pa po potrebi dodajte još malo brašna.
Oblikujte 4 – 6 debljih pljeskavica i stavite ih u posudu za pečenje na papir za pečenje. Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C po 10 – 12 minuta sa svake strane.
Izvadite ih i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Zatim ih ispržite u zagrijanoj tavici s obje strane na preostalom maslinovu ulju.
Poslužite uz salatu po želji.
Umjesto žute leće možete upotrijebiti i neku drugu vrstu.