sastojci
- 120 ml vode
- 120 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 0.5 žličice soli (oko 3 g)
- 150 g glatkog brašna
- 4 velika jaja (oko 200 g)
- 100 g sira gruyère ili ementalera, naribanog
- 0.5 žličice svježeg mljevenog crnog papra (oko 1 g)
- 150 g krem-sira (sobne temperature)
- 100 g cheddar sira, naribanog
- 1 žličica svježeg peršina (oko 2 g), nasjeckanog
- 1 žličica svježeg timijana (oko 2 g), nasjeckanog
- 1 žličica svježeg vlasca (oko 2 g), nasjeckanog
- 0.5 žličice češnjaka u prahu (oko 1 g)
- sol i papar po ukusu
Način pripreme
Pripremite gougère smjesu. U loncu zagrijte vodu, mlijeko, maslac i sol dok ne prokuha pa smanjite vatru na srednju jačinu i dodajte brašno odjednom. Miješajte drvenom kuhačom dok se smjesa ne sjedini i ne počne odvajati od stranica lonca (2 - 3 minute).
Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi (oko 5 minuta). Postupno dodajte jaja, jedno po jedno, temeljito miješajući nakon svakog dodavanja. Smjesa treba biti glatka i sjajna. Na kraju umiješajte naribani sir i papar (1 g).
Pripremite nadjev od sira i začina. U zdjeli pomiješajte krem-sir, naribani cheddar, nasjeckano začinsko bilje (peršin, timijan, vlasac) i češnjak u prahu. Dodajte sol i papar po svom ukusu.
Zagrijte pećnicu na 200 °C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Stavite malu količinu gougère smjese na lim za pečenje formirajući male hrpice veličine oraha. Čajnom žličicom zagrabite malu količinu nadjeva od sira i začina i stavite na svaku hrpicu gougère smjese na limu. Potom nadjev prekrijte još jednom malom količinom gougère smjese, pazeći da bude potpuno prekriven. Pecite 25 - 30 minuta, dok se svaki gougèr ne napuše i dobije zlatno smeđu boju.
Prije posluživanja ostavite ih da se malo ohlade. Poslužite toplo kao predjelo ili uz juhu.